Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Vania Ceccato om hur skjutningar och andra våldsdåd kan påverka fastighetsmarknaden i Stockholm. Foto: Jessica Gow, Lars Schröder/TT

Forskaren: Skjutningarna påverkar fastighetspriserna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Värdet på en bostad kan minska med uppemot 200 000 kronor efter det att en skjutning har inträffat i närheten, visar tidigare forskning som utgått från Stockholmsområdet.  

– Även om det handlar om en liten minskning är den signifikant och den kvarstår på bostadsmarknaden under en lång period, säger Vania Ceccato, professor i urbana och regionala studier på KTH.  

Genom att slå samman data om var skottlossningar har ägt rum i Stockholmsområdet mellan 2017-2019 med uppgifter om fastighetsförsäljningar har Vania Ceccato och hennes kollega professor Mats Wilhelmsson kommit fram till att värdet på en bostad minskar mellan 60 000 och 200 000 kronor efter att en skjutning har inträffat. 

– Det kan låta lite, men det handlar inte om att räkna hur många som kommer att betala mindre för en bostad. Vi har varit intresserade av att se hur skjutningar påverkar det totala priset som samhället betalar när skottlossningar inträffar, säger hon.

Priseffekten kvarstår uppemot 200 dagar

Enligt Vania Ceccato tar det också uppemot 200 dagar för bostadspriserna att återgå till den nivå som de låg på innan det att en skottlossning ägt rum. Det betyder dock inte att effekten försvinner helt efter denna period – den långsiktiga effekten återstår att undersöka.  

– Det är självklart att man påverkas av skjutningar på olika sätt. Om rädsla efter en sådan händelse kvarstår skapas en slags stigmatisering av området, och det verkar som att det stigmat absorberas på bostadsmarknaden under en längre tid, säger hon. 

Men prisfallet varierar i olika områden, visar studien. Ju närmare Stockholms innerstadsområde skjutningen inträffar, desto större prisfall på bostäderna.  

Premien på fastighetsförsäkringen kan höjas

Skjutningar och sprängningar, likt de som drabbat Stockholm i den senaste tidens våldsvåg, kan också få effekt på fastighetsförsäkringarna. Det säger Mats Svensson, affärsområdeschef på Skador på Länsförsäkringar.  

– När det uppstår skador på en fastighet efter exempelvis en sprängning följer kostnader på det. Och ökar risken i ett område så följer premien den utvecklingen, säger han, men tillägger att för att premien ska höjas krävs det att flera incidenter inträffar i samma område under en längre tid.

Även bilförsäkringar kan bli dyrare

I ett område där det förekommer många bilbränder kan även kostnaden för bilförsäkringar stiga. 

– Bor man i ett riskområde som utsätts för bilbränder är det något som vägs in, men det är inte den avgörande faktorn för kostnaden av premien, säger Mats Svensson.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.