Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Det ligger bakom det upptrappade våldet. Foto: Sebastian Strandberg/SVT/Fredrik Sandberg/TT

SVT:s Diamant Salihu: Det kan ligga bakom våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Våldsspiralen i Stockholms undre värld de senaste dagarna kan kopplas till två separata konflikter. En kamp om narkotikamarknader – och en som verkar vara kopplad till den mördade rapartisten Einár.

– De kriminella kan passa på att ge sig på sina fiender när det är stökigt, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Sedan i julas har sprängningar, skjutningar och mord avlöst varandra i Stockholmsområdet. I vissa fall är motiven oklara medan det i andra fall går att utläsa mer om tänkbara motiv och bakomliggande orsaker.

Hämnd efter mord

I de fallen handlar det om två konflikter. Den ena är kopplad till stadsdelen Hässelby i nordvästra Stockholm, berättar SVT:s reporter Diamant Salihu. I grunden handlar det om kontrollen över narkotikamarknaden.

Våldsvågen i Stockholm

På nyårsaftonen sköts en man till döds utanför McDonalds i Vällingby. Han kopplas till den ena sidan i konflikten. Mordet tros ha lett till en hämndaktion mot en person som enligt polisens underrättelser är kopplad till den andra sidan.

Två dagar efter dödskjutningen detonerade en sprängladdning i ett trapphus i Grimsta.

– Den person som utsattes för sprängdådet är en känd artist som har en roll i grupperingen, som ansiktet utåt, säger Diamant Salihu.

Oklar Einár-koppling

Den andra konflikten är svårare att ringa in. Flera skjutningar och sprängningar har riktats mot personer som på något sätt varit inblandade i – eller anklagats för – brott mot rapartisten Einár.

Men om det verkligen är olika former av hämnddåd är svårt att säga med säkerhet, framhåller Salihu.

– De uppgifter jag får är att kriminella kan ”passa på” att ge sig på sina fiender när det är stökigt i den här miljön, säger han.

Hur har gripanden av gängledare och julledigheter drivit på våldsspiralen? Hör SVT:s reporter Diamant Salihu förklara i klippet.

Fakta

Konflikten i Västerort

Två rivaliserande gäng i en förort i västra Stockholm ligger sedan tidigare i konflikt.

  • Mord, 31 december, Vällingby. En man i 20-årsåldern skjuts till döds. Han tros ha kopplingar till den ena sidan i konflikten.
  • Sprängdåd, 2 januari, Grimsta. Sprängning vid trappuppgång. I huset bor en tongivande person på den andra sidan.

Kopplingar till mordet på Einár

Flera personer som dömts för inblandning i kidnappningen av Einár, samt personer som förekommit utredningen av mordet på densamme, har varit måltavlor för våldsdåd.

  • Mord, 25 december i Rinkeby. En person som misstänkts för delaktighet i mordet på Einár skjuts till döds.
  • Sprängdåd, 27 december i Eskededalen. Explosion i ett trapphus. En man som förekommit i utredningen om mordet bor på adressen.
  • Mordförsök, 28 december i Gubbängen. Flera skott avlossas mot en lägenhet. En person som dömts för inblandning i kidnappningen har en koppling till lägenheten.
  • Sprängdåd, 31 december. Explosion vid trapphus, en person som dömts för inblandning i kidnappningen på Einár bor på adressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet