Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man minsta oro – kontakta oss”. Hör polisens uppmaning till allmänheten efter våldspiralen i klippet. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Polisen: ”En eskalering av våldsnivån”

Uppdaterad
Publicerad

Flera grova våldsdåd med två döda och flera skadade har skakat Stockholm under jul- och nyårshelgerna. Polisen säger sig ha en relativt bra koll på vilka som ligger bakom skjutningarna och detonationerna men beskriver arbetet som allt svårare när gamla allianser bland kriminella luckras upp. Många av de som sitter frihetsberövade är unga personer.

Under nyårsnatten sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Vällingby centrum och ytterligare två personer skadades. Natten mot i dag, måndag, har det exploderat på två platser i Stockholm, Bagarmossen och Grimsta.

– Vi befinner oss i en eskalering av våldsnivån, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef vid polisen.

Våldsvågen i Stockholm

Flera gripanden har gjorts i de olika utredningarna. Polisen menar att de har en relativt god bild av vilka som ligger bakom våldsdåden.

– Det är många pågående konflikter parallellt med varandra i Stockholm. Tidigare relativt stabila nätverk har luckrats upp och gamla allianser gäller inte fullt ut längre, det gör arbetet svårare för oss, säger Max Åkerwall.

Unga gärningspersoner

Jämfört med tidigare år ser polisen att fler yngre personer begår grova brott.

– Den generella bilden innan var att man var 20-25 år när man begick de här brotten, nu ser vi att man är 14, 15, 16, 17 år. Av de vi har frihetsberövade i region Stockholm är 50 procent under 17 år och 75 till 80 procent är under 18 år – det är väldigt unga gärningspersoner vi jobbar med, säger Max Åkerwall.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet