Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från brottsplatsen i klippet. Foto: Per Sjöberg

En död efter skottlossning i Vällingby

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Vällingby centrum i nordvästra Stockholm på lördagskvällen. Ytterligare två personer vårdas på sjukhus för skottskador.

Polisen larmades klockan 18.40 på lördag kväll om skottlossningen och skickade ett stort antal resurser. På platsen hittades tre unga män skottskadade och fördes till sjukhus. En av dem, en man i 20-årsåldern, avled senare av sina skador. Anhöriga är underrättade. De två andra som blev skjutna ska inte ha livshotande skador, uppger polisen för SVT Nyheter.

Ett område vid Vällingby centrum spärrades av efter händelsen. Polisen pratade med vittnen samt kontrollerade personer och fordon i området. Man använde också helikopter och hundpatrull.

Våldsvågen i Stockholm

– Det finns personer som har blivit vittnen, exakt vad de har sett är för tidigt att säga. Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad som har hänt med hjälp av vittnen, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Polisen går också igenom övervakningsfilm från området. 

– Det finns kameror i området, men om de har fångat händelseförloppet är för tidigt att säga, tillägger hon.

Risk för fler våldsdåd

Polisen ser i nuläget inga tydliga kopplingar till de tidigare händelserna i Stockholmsområdet under jul och mellandagarna.

Det här är en allmän plats, har det varit någon fara för allmänheten?

– Det var en tid på dygnet när många människor var ute. Vi vet att det fanns människor i närheten, bland annat de som larmade oss, så det är klart att det har funnits risker.

Flera personer har tagits in till förhör i samband med skjutningen men ingen misstänkt är ännu gripen.

Efter raden av våldsdåd i Stockholm de senaste dagarna ser polisen nu en risk för ytterligare dåd. 

– Det är svårt att säga hur det kommer att se ut framåt men det är klart att det kan finnas en risk för att vi ser fler våldsdåd, säger Helena Boström Thomas.

Skottlossningen inträffade nära entrén till McDonalds i Vällingby centrum och på platsen låg tomhylsor och krossat glas utspritt. Enligt medieuppgifter finns det skotthål inne i restaurangen. McDonalds presschef Henrik Norell säger till Dagens Nyheter att ingen av restaurangens medarbetare har skadats eller varit nära att bli skadade.

”Tråkigt och tragiskt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vällingbybon Patricio Castro i klippet. Foto: Per Sjöberg

Patricio Castro bor bara 50 meter från brottsplatsen. Han hörde inte skotten på grund av ljudet från fyrverkerier och raketer i området. Han fick i stället reda på vad som hänt när han läste nyheterna på mobilen. 

– Det är hemskt tråkigt att sådant här händer. Vällingby är ett bra område och det ska inte få smutskastats av sådant här, även om det såklart är tråkigt och tragiskt. 

SVT Nyheter har pratat med flera personer i området som är upprörda över det som har hänt.

– Jag har känt mig trygg här men dom senaste åren gör jag inte det längre. Jag skulle vilja flytta men det är svårt att hitta lägenhet i Stockholm, säger en kvinna som bor i området.

Lördagskvällens dödsskjutning blev den 62:a under 2022.

Efter en extra kontroll har antalet dödsskjutningar för 2022 korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet