Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tar åt oss av kritiken”, säger polismästare Max Åkerwall efter explosionen i Rågsved. Foto: SVT

Efter våldsvågen – så försöker polisen skydda måltavlor och grannar

Publicerad

En rad skjutningar och sprängningar skakar Stockholm. Vid sidan om utredningsarbetet försöker polisen nu skydda potentiella måltavlor och deras grannar. 

– Vi försöker avskräcka, förhindra och förebygga, säger Max Åkerwall, polismästare i polisregion Stockholm.

Utredningarna av de senaste dagarnas skjutningar och sprängningar har fått högsta prioritet, och trots helgerna har polisen tillgång till alla resurser som krävs, säger Max Åkerwall, polismästare i polisregion Stockholm:

– Vi gör allt vi kan för att stoppa det här. Men det är utmanande. Vi har en stor geografisk yta vi ska täcka och det är pågående konflikter. Många gånger ser vi att det är unga pojkar, nästintill barn, som ligger bakom det här grova våldet, och vi ser en avsaknad av konsekvenstänk.

”Vi tar åt oss av den kritiken”

Eftersom flera av den senaste tidens måltavlor tycks ha brottsanklagelser mot den mördade rapparen Einár som gemensam nämnare har det väckts frågor om varför polisen inte varit mer förutseende. 

– Frågan är relevant, vi tar åt oss av den kritiken. Men alla de här personerna rör på sig och på olika geografiska platser i regionen, i landet och utomlands. Vi kan inte följa dem dygnet runt, men vi gör allt vad vi kan för att avbryta och förhindra nästa skjutning och klara upp de här avskyvärda brotten, säger Max Åkerwall.

Har gjort kraftig förstärkning

Han säger att polisen i grunden har en bra bild över vilka personer som kan vara potentiella måltavlor, och nu försöker man på olika sätt skydda dessa, samt anhöriga och grannar. Poliser från andra delar av landet har tagits in för att hjälpa till med det arbetet och med utredningarna. 

– Det handlar om ökad polisiär närvaro, huvudsakligen med uniformerade poliser. Det är en kraftig förstärkning i region Stockholm och specifikt i de här områdena och i den här konfliktmiljön, säger Max Åkerwall.

Efter juldagens skjutning, där en 27-årig gängkriminell mördades, gjorde polisen i Rinkeby bedömningen att det var en isolerad händelse och att risken för hämndaktioner var låg. 

– Det var en olycklig formulering, men man kanske inte ska fästa för stor vikt vid vad en enskild polis säger i en pressad situation. Det är först efter att vi har hunnit samla in material och göra en samlad bedömning som vi kan lägga pusslet och uttala oss skarpt, säger Max Åkerwall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.