Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalreporter Diamant Salihu om sprängningen och våldsutvecklingen i Stockholm.

”Verkar drabba dem som varit dömda eller anklagade för brott mot Einár”

Uppdaterad
Publicerad

En fruktansvärd utveckling. Det säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Stockholm. Samtidigt bör man, enligt Salihu, fråga sig varför inte polisen varit mer förutseende i den konflikt som verkar ha sitt ursprung i kidnappningen samt mordet på rapparen Einár. 

En gemensam nämnare för den senaste tidens skjutningar och sprängningar i framför allt södra Stockholm är att de som verkar vara måltavlor har någon koppling till kidnappningen och det senare mordet på rapparen Einár.

Senast natten mot lördagen skedde en explosion i porten till ett flerfamiljshus i Rågsved i södra Stockholm. Och en av dem som är skrivna på adressen är dömd för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av Einár.

– Om det nu är den här personen som är måltavlan så är det ytterligare ett exempel på dåd som på olika sätt drabbar personer som antingen varit dömda för brott mot Einár eller varit anklagade för brott, antingen via rättsväsendet eller via ryktet på gatan, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Mer förutseende

Med tanke på att flera av den senaste tidens måltavlor har just Einár som gemensam nämnare är han förvånad att ingen gripits efter den senaste sprängningen i Rågsved – och att polisen inte varit mer förutseende.

– Den här personen som står skriven på adressen är en av dem det spekulerats om står näst på tur. Var fanns en synlig polispatrull som kanske kunde avskräcka? Finns det spaning på de här adresserna för att kunna agera i tid innan någon spränger en port och utsätter otroligt många människor för livsfara?, säger Diamant Salihu.

Samtidigt konstaterar han att de eventuella måltavlorna har flera potentiella fiender. Det går inte att utesluta att våldsdåden skulle kunna handla om något helt annat. Eventuellt kan det även finnas personer som utnyttjar Einár-kopplingen för sina egna syften, konstaterar Salihu.

SVT Nyheter söker polisen i Stockholm för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.