Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem personer har gripits efter nattens explosioner. Foto: Leonora Toplica/SVT

Explosioner i två flerfamiljshus i Stockholm i natt – fem personer har anhållits

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen skedde en explosion i ett flerfamiljshus i Vällingby i västra Stockholm. Enligt uppgifter till SVT ska en känd rapartist vara en av de fyra som gripits misstänkt för sprängdådet.

Ytterligare en explosion inträffade tidigt på morgonen i Bagarmossen i södra Stockholm. Sammanlagt har fem personer anhållits.

Strax efter 03 på måndagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst till Grimsta i västra Stockholm efter en explosion. Enligt Polisen är det ett flerfamiljshus som har fått omfattande skador.

Polisen grep under måndagsförmiddagen fyra personer misstänkta för olika brott i samband med händelsen, en av dessa är en känd rapartist. Han är tidigare dömd för bland annat grov stöld 2016. Under eftermiddagen anhölls alla fyra.

Våldsvågen i Stockholm

– Det är beslut av åklagaren att de fyra i Grimsta skulle anhållas, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson.

På adressen i Grimsta där en av morgonens explosioner skedde är en annan känd rapartist skriven. SVT:s reporter på plats har pratat med en anhörig till den rapparen som berättar att de låg och sov när explosionen inträffade.

Stor polisinsats

Bombtekniker och kriminaltekniker undersöker platsen och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. I lördags sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i området.

På lördagskvällen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i området.

– En teori är att det är en fortsättning på nyårsaftonens skjutning. Men vi låser oss inte vid det, säger Ola Österling.

Polisen sa vid 06-tiden att man inte fått in några rapporter om att någon person ska ha skadats fysiskt i samband med explosionen.

Ytterligare en explosion

Strax innan 04.30 skedde ytterligare en explosion i Stockholm – denna gång i ett trapphus i Bagarmossen, med splitterskador som följd. En man greps under morgonen misstänkt för delaktighet i allmän farlig ödeläggelse och grovt olaga hot. Mannen anhölls senare under dagen.

– Det var en mindre explosion och ingen är fysiskt skadad, men vi har en insats i Bagarmossen och södra Stockholm, säger Ola Österling.

En vattenledning i fastigheten har sprungit läck och ställer till problem för räddningstjänsten och polisen, säger Ola Österling.

Mannen släpptes dock på fri fot under onsdagen.

– Jag har hävt anhållandet idag men misstanken kvarstår. Jag bedömde att det inte var motiverat att hålla honom häktad utifrån hur bevisningen ser ut, säger åklagare Daniel Jonsson.

Fem gripna

Sammanlagt har alltså fem personer gripits efter nattens explosioner. Polisen ser ännu ingen direkt koppling mellan explosionen i Bagarmossen och i Grimsta men kommer att titta på flera händelser som inträffat i närtid.

– Vi utesluter inte att det finns samband mellan explosionerna, skottlossningarna och mordet som varit under julhelgen och mellandagarna, säger han.

Den senaste tiden har det skett flera explosioner och skottlossningar i Stockholm.

Även i södra Stockholm pågår en polisinsats. Foto: STHLMNEWS

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet