Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två explosioner och en dödsskjutning har inträffat under det senaste dygnet. Polisen förväntar sig ytterligare dåd i närtid, enligt Max Åkerwall från Stockholmspolisen. Hör mer i klippet. Foto: Iman Tahbaz/SVT, Jessica Gow/TT

Uppgifter: Skjutna 15-åringen kopplas till våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken som sköts till döds i Skogås centrum på lördagen misstänks ha en koppling till den senaste tidens våldsvåg i Stockholm och Uppsala, uppger källor för SVT Nyheter. Polisen fruktar samtidigt att ytterligare dåd kommer att ske i närtid.

Pojken hittades skottskadad på en restaurang i Skogås centrum. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

Enligt källor till SVT var pojken inblandad i den senaste tidens våldsvåg i Stockholm och Uppsala, där två kriminella män driver ett våldsamt krig om narkotikahandeln i Sundsvall.

Våldsvågen i Stockholm

På ena sidan av konflikten finns den så kallade ”Kurdiske räven”, en dömd kriminell 36-åring som sedan en tid tillbaka befinner sig i Turkiet. På andra sidan, en 24-årig man, ledare för ett kriminellt gäng i södra Stockholm.

Dåd riktade mot ”Kurdiske Räven”

Enligt uppgifterna till SVT Nyheter misstänks den 15-årige pojken ha koppling till våldsdåd som indirekt riktats mot den ”Kurdiske räven”. Dåden ska ha ägt rum de senaste veckorna.

En pojke under 18 år har anhållits, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på 15-åringen.

”Kille vi har haft oro för”

Reine Berglund var en av de poliser som larmades till restaurangen där pojken sköts till döds. Han berättar för Expressen att han kände igen 15-åringen.

– Det är fruktansvärt. Det är en kille vi har haft oro för sedan tidigare, säger han till tidningen.

Max Åkerwall, kommenderingschef vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera om pojken har en koppling till våldsvågen, men han säger att polisen har en ”klar bild” av vem han var.

Yngre personer fyller maktvakuum

Åkerwall menar att det i takt med att äldre gängmedlemmar lagförts har uppstått ett maktvakuum i gängen – ett vakuum som yngre medlemmar fyllt.

– Vi ser att unga personer är de som tar till våld på gator och torg. Ibland gör de det av egen vilja, ibland av rädsla och ibland för att de är tvingade eller hotade av äldre att agera.

Utöver mordet i Skogås på lördagskvällen inträffade även två explosioner nordväst om Stockholm under natten mot söndag. Och polisen förväntar sig ytterligare dåd i närtid, enligt Åkerwall.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra dem, men de bedömningar och analyser vi gör tillsammans med underrättelseverksamheten talar för att våldet kommer att fortsätta ligga på en hög nivå, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Åkerwall från Stockholmspolisen bekräftar att gårdagens skjutning i Skogås skedde inne på en restaurang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet