Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen spärrade av ett stort område i Upplands Bro efter explosionen som inträffade vid 02-tiden på natten mot söndag. Foto: STHLMNEWS

Två explosioner nordväst om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner inträffade under natten mot söndagen, båda nordväst om Stockholm. I båda fallen finns misstänkta kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som beskrivs som en frontfigur i den pågående gängvåldsspiralen i Stockholm.

I helgen anhölls en man i 25-årsåldern, misstänkt för en av explosionerna.

Det första larmet om en hög smäll i tätorten Bro i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm, inkom till polisen 02.16 på natten mot söndag. En explosion hade inträffat i en trappuppgång i ett flerfamiljshus.

På adressen bor flera personer som ingår i ett kriminellt nätverk med kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven”, en grovt kriminell 36-åring från Uppsala som uppges vara drivande i den senaste tidens gängkonflikt.

Våldsvågen i Stockholm

”Kurdiske räven” befinner sig sedan en tid tillbaka i Turkiet, där han uppges styra delar av den svenska narkotikamarknaden.

Ny explosion i Upplands Väsby

Det andra larmet inkom till polisen klockan 03.58 om en explosion i området Runby i Upplands Väsby. Också denna gång inträffade en sprängning i en trappuppgång i ett flerfamiljshus.

Även här finns kopplingar till den ”Kurdiske räven”.

Ingen människa har kommit till fysisk skada i något av händelserna, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. En man i 25-årsåldern har anhållits misstänkt för sprängdådet i Upplands Väsby, uppger polisen vid lunchtid på söndagen.

– Han är skäligen misstänkt, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson i Stockholm som inte vill kommentera om mannen har kopplingar till tidigare våldsdåd.

En sprängning har detonerat i en trappuppgång i Upplands Väsby tidigt på söndag morgon. Foto: STHLMNEWS

Undersöker kopplingar

Polisen utreder om det finns kopplingar mellan de två händelserna. Man ska också gå igenom övervakningsfilmer från de båda platserna.

– Det är för tidigt att koppla samman de här två detonationerna men vi måste titta på det, samt eventuella kopplingar till andra grova brott, säger Towe Hägg.

Enligt nationella bombskyddet har explosionerna inte orsakats av handgranater, utan någon form av explosivt ämne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet