Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även mordet på en 28-åring i Nacksta i Sundsvall 2019 har, visar SVT:s kartläggning, anknytning till ett av Stockholms kriminella nätverk. Före dödsskjutningen hade 28-åringen själv sagt till närstående att han hade ett pris på sitt huvud. Foto: privat / ur polisens förundersökning

SVT:s kartläggning visar: 24-åringens nätverk hade koppling även till Nackstamordet

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att det finns kopplingar mellan de stridande kriminella nätverken i landet och minst två skjutningar i Sundsvall de senaste åren.

Nu visar vår kartläggning att ett av nätverken i Stockholmsområdet som kämpar om makten över narkotikahandeln i Sundsvall också har starka kopplingar till dödsskjutningen i Nacksta 2019.

Den senaste tidens våg av skjut- och sprängdåd i Stockholmsområdet har stark anknytning till narkotikahandeln i Sundsvallstrakten, det har polisen tidigare bekräftat. Striden uppges stå mellan två kriminella nätverk som kämpar om makten över knarkmarknaden i norra Sverige.

I slutet av januari i år gjorde polisen också ett stort tillslag på flera platser i Sundsvall där vapen, spängmedel och stora mängder narkotika togs i beslag. Hittills har totalt nio personer häktats i kölvattnet av insatsen, och en tionde misstänkt person anhölls också under torsdagen.

SVT:s kartläggning av nätverken har visat kopplingar till två skjutningar i Sundsvall – dels dödsskjutningen i Korsta 2020, dels skottdramat i Bosvedjan i början av december i fjol då en person skadades. Det har vi tidigare berättat om.

Anknytning till Nackstamordet

Ett av de två stridande nätverken styrs i dagsläget av 24-åring som sedan en tid tillbaka haft kontrollen över narkotikamarknaden i Sundsvallstrakten. Han har nu utmanats om knarkhandeln här av det konkurrerande nätverk som styrs av den 36-årige man som kallas ”den kurdiske räven” eller bara ”Räven”.

Vår kartläggning kan nu visa att det finns tydliga band även mellan dödsskjutningen i Nacksta och 24-åringens nätverk. Mycket i det samlade förundersökningsmaterialet tyder på att de tre män som dömdes för mordet sannolikt lejts för uppdraget av personer inom 24-åringens nätverk.

Se mer i videon ovan.

Fotnot: När det gäller misshandeln 2019 av den mördade 28-åringen som det berättas om i videon har ingen dömts för den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet