Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Sprängningar kopplas till konflikt om narkotikahandeln i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens sprängning i Kista, explosionen på Södermalm och en rad tidigare skottlossningar hör till samma konflikt. Det uppger flera källor för SVT.

Gemensam nämnare för dåden ska vara en ung man med kopplingar till Stockholms kriminella miljöer.

En bomb briserade tidigt under onsdagsmorgonen utanför en port i centrala Kista. Ingen skadades men flera våningsplan påverkades av explosionen och ett större område spärrades av.

Kopplas till ung man

Porten leder till en kontorsbyggnad med flera företag, varav ett kan kopplas till en ung man i Stockholms undre värld.

Enligt uppgifterna kan sprängningen i Kista dessutom kopplas samman med skjutningar i Märsta och Kallhäll tidigare i år. Det ska också finnas ett samband med explosionen vid en restaurang på Södermalm i Stockholm på tisdagen.

Sprängdåden och skjutningarna ska enligt SVT:s källor ha riktats mot personer med nära koppling till den unge mannen, eller personer som på andra sätt står honom nära. Målet ska vara att sätta press på honom.

Kamp om narkotikamarknader

Enligt SVT:s uppgifter handlar allt om en maktkamp kring narkotikahandeln i Sundsvall, en marknad som kontrolleras av den unge mannen. Nu misstänker polisen att en annan framstående figur inom den svenska gängmiljön vill ta över droghandeln i området.

Polisen vill varken bekräfta samband mellan tisdagens och onsdagens explosioner, eller de tidigare våldsdåden.

– Det är för tidigt att varken bekräfta eller avfärda att det finns kopplingar. Vi har så klart oftast mer information än vad vi kan gå ut med, för att inte påverka utredningen. Det betyder inte att det finns några kopplingar i det här fallet men vi undersöker alltid om det finns, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Hör polisen om sprängninen av en restaurang på Söder: ”Hög konfliktnivå i gängmiljön”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.