Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sprängning i kontorsområde i Kista

Uppdaterad
Publicerad

Ett sprängdåd har ägt rum i Kista i nordvästra Stockholm under onsdagsmorgonen.

Explosionen ska ha skett i en port i ett kontorsområde och flera byggnader har spärrats av. Ingen person har kommit till skada, men bombtekniker är på plats för att se om det finns någon ytterligare risk i området.

Larmet inkom klockan 04.27 efter att en stor sprängladdning detonerat och lett till omfattande skador vid en byggnad i Kista där flera företag huserar.

– Det är omfattande skador på fastigheten. Sprängladdningen har förstört porten och vi har skador även på våning ett och två i huset, säger Ola Österling, polisens presstalesperson till SVT.

Enligt Österling jobbar polisens underrättelseenhet med att ta reda på om det funnits någon hotbild mot något av företagen.

Avspärrningar har under morgonen utökats och bombtekniker finns på plats för att se om det finns mer sprängmedel på platsen.

SVT: Finns det någon koppling till tidigare våldsdåd?

– Våra tekniker är på plats för att se om det finns någon likhet mellan den här sprängladdningen och de som vi sett tidigare, säger Ola Österling.

I nuläget finns ingen misstänkt för dådet.

– Vi förhör flera personer som jobbat i byggnaderna eller som befunnit sig i området när det här har inträffat, säger Ola Österling.

Polisen har inlett en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse.

KTH har verksamhet i huset

KTH är primär hyresgäst i fastigheten, men där finns även andra hyresgäster.

– Den här entrén delas med andra. Det är olika företagskontor, det är någon restaurang, det är någon klinik och det finns en kiosk, säger Michael Granzell som är gruppchef för säkerhet på KTH.

Granzell uppger att anställda kommer kunna jobba hemma under dagen. Utbildningsdelen är inte drabbad då man har entrén i en annan del av byggnaden.

SVT: Kan det här vara riktat mot er?

– Det är inte min initiala bedömning

SVT på plats

 Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen fanns flera polispatruller på plats vid platsen.

– Det har skett i en port i ett kontorshus här bakom mig. Än så länge är det ganska knapphändiga uppgifter, säger Ellen Pan, SVT:s reporter på plats.

Kontorsområdet ligger i närheten av Kista centrum.

– Jag har pratat med några som jobbar här. De har tvingats gå andra vägar för att ta sig in.

Förutom polispatruller finns också flera ambulanser på plats.

– Vi är där och assisterar polisen, säger Henrik Jynnesjö på räddningstjänsten.

På tisdagen detonerade en sprängladdning på Nytorget i centrala Stockholm och förstörde entrén och fasaden till en restaurang. Ingen person skadades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.