Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu en person har delgivits misstanke om brott i utredningen efter den stora polisrazzian i Sundsvall i slutet av januari. Foto: gobiten.se

Stor polisinsats i Sundsvall – sju anhållna och beslag av vapen och narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gjorde en större insats på flera adresser i Sundsvall på torsdagskvällen. Enligt Åklagarmyndigheten är totalt sju personer anhållna och ett antal beslag av narkotika, misstänkt sprängmedel och vapen blev resultatet.

Tillslaget har enligt poliskällor en direkt koppling till den senaste tidens våldsvåg i Stockholmstrakten – som i sin tur ska handla om kampen om narkotikahandeln i Sundsvallsområdet.

Insatsen i Sundsvall inleddes vid 18.30-tiden på Södermalm. Tungt beväpnad polis ur den regionala insatsstyrkan slog då till på en adress där.

Knarkkriget i Sundsvall

Vid halv två-tiden på natten inleddes nästa inbrytning i en lägenhet i bostadsområdet Nacksta.

Resultatet av insatsen är att sju personer är anhållna. Ett beslag av vapen gjordes och stora mängder narkotika beslagtogs också. Föremål som misstänks vara outlösta termosbomber – metalltermosar fyllda med sprängmedel – har också påträffats, enligt Åklagarmyndigheten.

Insats mot kriminella aktörer

Polisen har en hög närvaro i Sundsvall som följd av den omfattande våldsspiral som drabbat Stockholmsområdet på senare tid. Detta eftersom det finns en koppling till drogmarknaden i Sundsvall. Insatsen var en del i polisens ”intensiva arbete mot kriminella aktörer”, som polisen skriver på sin webbplats.

Ärendet leds av vice chefsåklagare Karin Everitt vid åklagarkammaren i Sundsvall.

– Sju personer är anhållna, varav flera är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Förhör ska nu hållas med de misstänkta, och tekniska undersökningar av brottsplatser samt av andra fynd pågår, säger Karin Everitt.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, fortsätter hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsvågen kopplas till narkotikahandeln: ”Den kurdiska räven” ska ha försökt överta försäljningen i Sundsvall.
Vet du mer? Hör av dig till SVT Nyheter Västernorrland på mejl: vasternorrland@svt.se eller till redaktionschef marcus.melinder@svt.se. Du kan också ringa redaktionen på 060-190190. Foto: SVT

Vill du skicka känsliga uppgifter på ett säkrare sätt? Då kan du skicka krypterade tips till SVT här. Välj ”SVT Nyheter” som destination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet