Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av de tre tonåringar som planerade en dödskjutning i Sundsvall blev själva utsatta för mordförsök efter att deras planer avslöjats av motståndarsidan. Foto: SVT/Polisen

Hovrätten ändrar flera straff efter blodig gängkonflikt i Sidsjö

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för fyra personer och sänker straffet för fyra av de åtalade i det så kallade Sidsjömålet i Sundsvall.

Hovrätten dömer även en person som tidigare frikänts av tingsrätten, som agerat chaufför.

Den huvudmisstänkte får ett skärpt straff. Han döms till 16 års fängelse, tingsrätten dömde honom till 14 år.

I målet som har sin bakgrund i konflikten mellan de två kriminella nätverken Dalen och Foxtrot dömdes elva av de tolv åtalade i tingsrätten, för bland annat försök och förberedelse till mord.

Det var i juli 2023 som två mycket allvarligt skadade tonåringar sökte hjälp i en villa i Sidsjö i Sundsvall. En av dem var så illa däran att han var nära att dö i ambulansen på väg till sjukhus. Tidigare samma dag hade en tonåring hittats torterad på en kyrkogård.

De tre pojkarna hade – enligt åtalet – kommit till Sundsvall på uppdrag av Foxtrotnätverket för att döda en namngiven gängrival. Men planerna avslöjades och de fördes bort av Dalens män i Sundsvall.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Två av pojkarna får nu sänkta straff, den tredje kan inte dömas på grund av sin låga ålder.

16 års fängelse

Totalt tolv personer från båda ”lägren” ställdes inför rätta i tingsrätten i vintras. Det strängaste straffet fick en 24-åring som dömdes till 14 års fängelse för försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, människorov och narkotikabrott.

Nu har alltså hovrätten prövat målet och skärpt 24-åringens straff till 16 år, enligt ett pressmeddelande från hovrätten.

Personen som frikändes i tingsrätten, som enligt åtalet agerat chaufför döms nu i hovrätten. Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet