Det var i juli 2023 som två tonåringar som blivit utsatta för mordförsök hittades i bostadsområdet Sidsjö. Foto: Shanker Prem/SVT

Rättegång om Sidsjömålet tas om i tingsrätten – dom mot 25-åring ogiltigförklarad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år dömdes elva av tolv åtalade för mordförsöken i Sidsjö i Sundsvalls kommun. Nu har domarna mot en av de åtalade, en 25-åring, ogiltigförklarats på grund av rättegångsfel och kommer att göras om på en punkt i tingsrätten, som P4 Västernorrland berättade först.

25-åringen dömdes till sju års fängelse för bland annat förberedelse till mord och involverande av en underårig i brottslighet.

Han dömdes även för medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott, ett brott han inte var åtalad för. Och det är på just den punkten som hovrätten nu beslutat att rättegången i tingsrätten måste tas om.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Däremot står domen när det gäller de övriga åtalspunkterna mot 25-åringen fast.

”Fråga om ett rättegångsfel”

Tre av de dömda i målet, däribland 25-åringen, hävdade rättegångsfel och begärde att hovrätten skulle återförvisa målet tillbaka till tingsrätten. De yrkade på att deras domar borde ogiltigförklaras och att rättegången i tingsrätten skulle göras om.

Hovrätten har nu beslutat att undanröja tingsrättens dom för 25-åringen och att den ska provas om i tingsrätten. 25-åringen ska fortsätta vara häktad tills att rättegången tas upp igen.

Det är fråga om ett rättegångsfel som har inverkat på målets utgång....”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Fick inte gehör

De andra två dömda som också påtalade rättegångsfel fick dock inte gehör av hovrätten.

Uppdatering 13 maj 2024:

Tingsrätten har gjort om rättegången och 25-åringen dömdes återigen till sju års fängelse för förberedelse till mord, involverande av underårig i brottslighet, medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet