Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Ulf Holst menar att hans klient dömts utifrån ett felaktigt underlag i det så kallade Sidsjömålet – och kräver att rättegången i tingsrätten görs om. Hör honom vidareutveckla det hela i klippet. Foto: SVT arkiv, ur polisens förundersökning

Domen om mordförsöken i Sidsjö överklagas – försvarare: ”Grovt rättegångsfel har skett”

Uppdaterad
Publicerad

Sista ordet är definitivt inte sagt i gängmålet om bland annat mordförsöken i Sidsjö i Sundsvall i somras.

En av försvararna i målet hävdar rättegångsfel och vill att huvudförhandlingen om det som gäller hans klient tas om i tingsrätten. Även åklagarsidan överväger ett överklagande.

Den 26 januari kom domen i målet som handlar om en uppgörelse mellan de kriminella nätverken Foxtrot och Dalen.

Elva av de tolv åtalade dömdes i varierande grad. En 24-åring fick 14 års fängelse för bland annat försök till mord och människorov.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Nu i veckan startade rättegången mot en 23-åring som också misstänks för delaktighet i mordförsöken. Men han reste utomlands efteråt och kunde gripas först efter att rättegången mot de övriga misstänkta avslutats.

Hävdar rättegångsfel

Nu har försvararen till en av de dömda, en 20-åring från Sundsvall, skickat in ett överklagande. 20-åringen fick fem års fängelse för människorov, grovt narkotikabrott och penningtvättbrott.

I sin inlaga menar försvararen, advokat Ulf Holst, att ett grovt rättegångsfel skett då han anser att rätten dömt 20-åringen för människorov utifrån ett felaktigt underlag.

I videon ovan utvecklar han sin ståndpunkt.

Kristina Bratteberg, tillförordnad lagman vid Sundsvalls tingsrätt, anser att hon inte kan kommentera saken.

Olämpligt att kommentera

– Det är olämpligt att vi domare gör det, säger hon till SVT.

Åklagarna i målet tillbakavisar uppgifterna i Ulf Holsts yrkande och menar att något rättegångsfel inte skett.

”Redan av gärningsbeskrivningen såsom den nu är utformad framgår våldsinslagen och sedd i ljuset av övriga åtalspunkter som avhandlats under huvudförhandlingen har detta också varit underförstått och således också uppe för prövning och argumenterats kring, vilket också medför att rätten till tvåinstansprövning på intet sätt åsidosatts”, skriver senior åklagare Jens Göransson bland annat i sitt svar till Hovrätten för nedre Norrland, som nu ska ta ställning i frågan.

Även åklagarsidan överväger att överklaga delar av domen.

”Arbetshypotesen just nu är att det kommer överklagas, men vi har inte riktigt bestämt i vilken omfattning ännu”, skriver Jens Göransson i ett mejl till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tonårspojkar reser till Sundsvall där ett mord ska utföras, men det slutar med att de själva torteras. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet