Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 23-åring som greps i Turkiet mellan jul och nyår och flögs hem till Sverige ställs nu inför rätta misstänkt för delaktighet i mordförsöken i Sidsjö i juli. Foto: Ur polisens förundersökning

Mordförsöken i Sidsjö: Utlandsgripne 23-åringen ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag börjar rättegången mot en 23-årig man som misstänks för delaktighet i mordförsöken på två tonåringar i Sidsjö i Sundsvall i somras.

Han nekar men enligt åtalet är han knuten till brottsplatsen – se och hör mer i videon här ovan.

23-åringen ska enligt åtalet ha varit en av de två som utförde själva mordförsöket. Han har i alla förhör nekat till anklagelserna om mordförsök och människorov.

Mannen förekommer på den så kallade ”svarta kroglistan” från polisen till Sundsvalls krögare, en förteckning över personer som polisen helst ser portförbjudna på stans uteställen ”på grund av deras kriminella livsstil”.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

23-åringen förekom under hösten som misstänkt i utredningen av gänguppgörelsen i Sundsvall i juli i fjol, som kulminerade med mordförsöken på de två tonårspojkarna.

Sattes på ett plan hem

Men han kunde aldrig gripas och häktades därför i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

Det visade sig att 23-åringen rest till Turkiet efter dådet, och där hade han uppehållit sig i drygt fyra månader när han greps av turkisk polis dagarna mellan jul och nyår.

Han sattes på ett plan till Sverige och greps av svensk polis direkt efter ankomsten till Arlanda. Då hade rättegången mot de övriga misstänkta i målet redan avslutats. Domen kom den 26 januari och en av de åtalade dömdes till 14 år för delaktighet i själva mordförsöket.

Rädd för att bli häktad

Den andre inblandade i gärningen, enligt polis och åklagare, är den utlandsgripne 23-åringen.

Mannen säger själv i förhör att han inte återvänt till Sverige i rädsla för att bli oskyldigt häktad. Han tänkte i stället komma hem efter det att rättsprocessen avslutats och då bevisa sin oskuld, säger han.

Men ett av polisens PM i förundersökningen ger en annan bild av det hela.

Rättegången pågår i sammanlagt tio dagar och avslutas i slutet av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet