Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tonårspojkar reser till Sundsvall där ett mord ska utföras, men det slutar med att de själva torteras. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Gängstriden i Sundsvall: Målet om mordförsöken i Sidsjö upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen går målet om mordförsöken mot två tonåringar i Sidsjö i Sundsvall i somras upp i Hovrätten för nedre Norrland.

I tingsrätten dömdes elva av de totalt 13 som åtalats i målet. En 24-åring från Mellansverige fick 14 års fängelse för bland annat försök till mord.

Bakgrunden till det som hände är den infekterade striden mellan de båda kriminella nätverken Foxtrot och Dalen, som handlar om narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet.

Foxtrotnätverket

I början av juli kom tre tonårspojkar, 14 till 16 år gamla, till Sundsvall. Enligt åtalet hade de lejts av ledande personer inom Foxtrotnätverket för att röja en namngiven gängrival i Sundsvall ur vägen.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

En 25-årig man, skriven i Blekinge men med Sundsvallsbakgrund, var koordinator på plats i Sundsvall och ordnade med boende för tonåringarna. Tre skjutvapen hade också skaffats fram för uppdraget.

Överklagades

Men Dalennätverket i Sundsvall fick nys om planerna, och i stället för en planerad dödsskjutning blev tonåringarna själva tillfångatagna. De utsattes sedan för tortyrliknande misshandel, och två av dem höggs i halsen och på kroppen och lämnades att dö. Men de överlevde mirakulöst.

Tingsrättsdomen mot de åtalade kom i slutet av januari, och den överklagades både av åklagarna och försvarare i målet.

Huvudförhandlingen i hovrätten startar klockan 13 på måndagen, och den hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna av säkerhetsskäl.

Rättegången pågår i fyra dagar den här veckan, plus fyra dagar i slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet