Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de tonåringar som utsattes för mordförsök i Sidsjö hämtas av ambulans med livshotande skador. Se och hör hans berättelse i polisförhören i videon här. Foto: Ur polisens förundersökning

16-åringen efter mordförsöket i Sidsjö: Jag fick dödsdomen direkt från gängledaren

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i det nya gängmålet i Sundsvall som bland annat handlar om mordförsöket i Sidsjö i somras, gick på måndagen in på sin andra vecka, bakom stängda dörrar.

Bland annat har tonåringarna som utsattes för mordförsöket hörts i rätten – och i polisförhören är en av dem tydlig med varifrån ordern om mordet kom.

Det allra första förhöret med 16-åringen hålls på sjukhuset dagen efter mordförsöket, bara 15 timmar efter det att han var minuter från att mista livet.

16-åringen som sövts ner och opererats under natten har huggits i halsen två gånger, och har även svåra stickskador i buken där bland annat levern och en njure skadats allvarligt.

Han är i dåligt skick och har svåra smärtor, behöver dricka vatten då och då och rosslar när han pratar med svag röst.

”Skiter i tystnadskulturen”

Han är relativt fåordig inledningsvis, men 16-åringen är chockad och samtidigt i behov av att prata.

Till slut bestämmer han sig, säger sig vilja ”skita i tystnadskulturen” och så börjar han berätta. Bland annat om hur de tillfångatagna tonåringarna tvingas höra på sina övermäns diskussioner om hur och vad de ska göra med sin gisslan – och hur 16-åringen får prata med gängledaren personligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.