Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur 24-åringen från Stockholmsområdet gjorde för att instruera sina lokala underhuggare, däribland en Sundsvallsbo i 20-årsåldern. Foto: SVT Design / Håkan Alamaa

Måltavlan för sprängningarna i Stockholm: Så styrde 24-åringen knarkhandeln i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man, som enligt SVT:s uppgifter är en nyckelperson för de senaste tidens våldsdåd i Stockholmsområdet, pekas ut som den som styr narkotikahandeln i Sundsvallsområdet. Via ett handskrivet brev från häktet försökte 24-åringen ge detaljerade instruktioner till sina underhuggare i Sundsvall – men avslöjades av personalen.

Under natten mot torsdagen skedde tre nya skjutningar i Stockholmsområdet och i Uppsala. Minst en av dem kopplas till den 24-årige man som också varit gemensam nämnare för de sprängningar som skett tidigare i veckan, vilket SVT kunde berätta under onsdagen.

Enligt SVT:s uppgifter är orsaken till den senaste tidens sprängningar och skjutningar i Stockholmsområdet kulmen på ett krig om makten över knarkhandeln i bland annat Sundsvall. Kampen står mellan å ena sidan den 24-årige mannen och hans nätverk, och å andra sidan ett konkurrerande nätverk styrt av den ökände så kallade ”Kurdiske räven”.

Våldsvågen i Stockholm

”Kurdiske räven” är en tungt kriminellt belastad man i 40-årsåldern som är internationellt efterlyst och enligt SVT:s uppgifter befinner sig i Turkiet.

I kulisserna

SVT har tagit del av flera av polisens förundersökningar om grova narkotikabrott i Västernorrland som lett till åtal, bland annat mot en Sundsvallsbo i 20-årsåldern.

På polisens spaningsfilmer framgår det att 24-åringen, som styrde verksamheten via krypterade appen Wickr, varit i Sundsvall ett flertal gånger de senaste åren för möten och avstämningar med sina lokala ”medarbetare”.

Sundsvallsbon i 20-årsåldern var en av dem som skulle få detaljerade instruktioner om både försäljning och redovisning via ett handskrivet brev som 24-åringen själv skrev när han satt i häktet.

”Jag litar på er bröder”

I brevet har 24-åringen spaltat upp vilka försäljare som ska redovisa pengar, och hur mycket var och en är skyldig nätverket. Det framgår också hur mycket knark langarna ska få levererat till sig.

Allt som allt skulle det hela kunna ge 1,3 miljoner i förtjänst, enligt 24-åringens sammanräkning.

”Osäkra mungri” (pengar)...”men dom finns om man tar lite tid att driva in. Ni kan fixa det! Ren vinst!” skriver han. Och avslutar:

”Jag litar på er bröder”...”Knulla inte mig eller nätverket! Puss”.

Men brevet som mannen gömt i kalsongerna når inte mottagarna – det upptäcks av häktespersonalen.

Se i klippet hur 24-åringen gått till väga för att styra narkotikahandeln i Sundsvallsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet