Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Andersson Vogel, kriminolog, svara på tre frågor om kvinnor och gängbrottslighet. Foto: Stockholms universitet/Polisen

Kvinnor i gäng kan gå under radarn: ”Visiterar alla utom tjejen”

Publicerad

Flera kvinnor har dömts eller misstänkts för grova brott i Östergötland senaste året. Troligen har polisen blivit bättre på att uppmärksamma kvinnorna i gäng – snarare än att fenomenet ökat, menar Maria Andersson Vogel, kriminolog vid Stockholms universitet.

Enligt henne är forskningen på kvinnor i gäng i en svensk kontext tunn. Men flera studier har bedrivits i andra länder – till exempel i Storbritannien.

– Generellt begår kvinnor i gäng inte de grova våldsbrotten, utan de har mer kringuppgifter som att förvara narkotika eller att agera alibi, säger hon.

Våldsvågen i Norrköping

Flera kvinnor har dömts och misstänkts i den våldsvåg som drabbat Sverige senaste åren.

– Det är svårt att säga om kvinnor i gängbrottslighet har ökat eller inte. Vi har inte den statistiken eller analysen. Men i brottsutvecklingen generellt finns det inget som tyder på att kvinnor och tjejer helt plötsligt blivit mer brottsaktiva, säger Maria Andersson Vogel.

Våldsvågen sticker ut

Samtidigt säger hon att våldsvågen sticker ut jämfört med tidigare.

– Den situationen vi har haft nu senaste åren med skjutningar och sprängningar är en avvikelse från hur den generella brottsligheten ser ut och går inte riktigt att förklara med de traditionella teorierna, säger hon och fortsätter:

– Det är en väldigt allvarlig form av brottslighet som ser ut att öka samtidigt som allt annat pekat nedåt. Det finns en anomali här och eftersom vi inte vet tillräckligt mycket är det inte osannolikt att kvinnors delaktighet just nu i just den här miljön har ökat, säger Maria Andersson Vogel.

Bara en flickvän

Det mest troliga enligt henne är dock att polisen blivit bättre på att uppmärksamma kvinnorna.

– Polisen har varit självkritisk för att man kanske missat kvinnorna och tjejerna i de här miljöerna. Ett exempel som brukar ges är att man stoppar en bil och visiterar alla i bilen utom tjejen, för man utgår från att hon ”bara” är en flickvän och därmed inte involverad, säger Maria Andersson Vogel.

I klippet svarar Maria Andersson Vogel på tre frågor om kvinnor i gängbrottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet