Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här fatet med rester av kokain hittades i den 26-åriga kvinnans badrum. Där fanns också ett snortrör, plastkort, en kniv och en hammare. Men hon säger sig vara helt ovetande om pojkvännens storskaliga hantering av kokain i lägenheten. Foto: ur polisens förundersökning

Kvinnan i gängmålet i rättssalen: ”Chockerande när insatsstyrkan stormade in”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången i det senaste stora gängmålet i Sundsvall fortsatte på måndagen hördes en 26-årig kvinna och hennes 20-årige sambo, som misstänks stå nära Dalennätverkets ledning i Sundsvall.

Kvinnan säger sig inte ha haft en aning om att hennes lägenhet användes till att förvara och paketera kilovis med kokain – se och hör mer i klippet.

Den 26-åriga kvinnan misstänks för grova vapen- och narkotikabrott och för penningtvättbrott i Dalennätverkets regi.

Hon har levt ett dubbelliv med fast jobb och bostad, och samtidigt – enligt åtalet – varit delaktig i grov organiserad brottslighet där hon misstänks ha hanterat totalt omkring åtta kilo kokain. En mängd med ett ungefärligt marknadsvärde på sju-åtta miljoner kronor, enligt gällande ”index” på narkotikamarknaden.

Knarkkriget i Sundsvall

Hennes 20-årige pojkvän och sambo som också han är åtalad i målet tog på sig skulden för de fynd av kokain som gjorts i lägenheten.

”Hon visste ingenting”

Han försäkrade att kvinnan inte ens hade vetskap om vad som försiggick. De kassar med kokainpartier som hittades i en garderob hade han försökt gömma där ”för att hon inte öppnar just den garderoben så ofta”.

I övrigt svarade han ”ingen kommentar” eller motsvarande på uppskattningsvis 95 procent av frågorna från åklagarsidan.

Kvinnan å sin sida bekräftade att hon inte visste någonting om pojkvännens storskaliga narkotikahantering i deras gemensamma lägenhet.

”Jätteläskigt”

Hon beskrev att hon blivit chockad när polisen gjorde sitt tillslag och insatsstyrkan stormade in i lägenheten.

– Det känns jättekonstigt och jättemärkligt alltihop. Och att vara misstänkt för att delta i gängbrottslighet känns jätteläskigt, sa hon bland annat. Samtidigt som hon erkände att hon använder kokain då och då.

Se och hör mer om dagens förhör i målet här ovan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet