Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen buggade en lägenhet i Sundsvall för att samla bevis i en stor knarkutredning – det ledde till att de i realtid kunde ta del av mordplaner på en gängrival. Det enligt åklagare Katarina Becker – se och hör mer här i videon. Foto: ur polisens förundersökning

Åklagaren: Så kunde gängledarens mordplaner i Sundsvall avslöjas

Uppdaterad
Publicerad

I hemlighet hade polisen placerat ut mikrofoner i en lägenhet som den 31-årige gängledaren i Sundsvall använde sig av.

Avsikten var att skaffa bevis mot honom i en stor narkotikautredning – men det stannade inte där. I ljudupptagningen diskuterar 31-åringen och en 22-åring från Hälsingland ett mord på en gängrival.

Det är i alla fall den tes som polis och åklagare driver i det nya stora målet om gängkriminalitet som går upp i Sundsvalls tingsrätt den 2 maj.

Totalt fyra personer misstänks för delaktighet i förberedelse till mord i ärendet som också bland annat handlar om grova vapenbrott, grova narkotikabrott och penningtvättbrott i stor skala.

Knarkkriget i Sundsvall

Beslagtaget bevismaterial i förundersökningen tyder på att narkotikahandel skett i mycket stor skala, inte bara i just Sundsvallsområdet. Stora mängder knark har också distribuerats vidare från Sundsvall till exempelvis Hudiksvall, Östersund, Umeå, Gällivare och Norge.

Utredningen är också ett exempel på hur polis och rättsväsende fått helt nya verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten i landet.

Lagändring

Det efter en lagändring nyligen som innebär att de rättsvårdande myndigheterna i mycket större utsträckning än tidigare får använda sig av så kallade hemliga tvångsmedel i förundersökningar om grov brottslighet.

– I de här ärendena har det en avgörande betydelse. Både när det gäller bevisningen mot misstänkta, men också när det gäller möjligheterna att kunna förhindra grova brott innan de sker, säger Katarina Becker, senior åklagare och en av dem som lett förundersökningen i det nya stora gängmålet i Sundsvall.

Se och hör henne berätta mer i videon här ovan.

HEMLIGA TVÅNGSMEDEL

Från och med 1 oktober förra året gäller en lagändring som ökar möjligheterna för brottsbekämpande myndigheter att använda så kallade hemliga tvångsmedel i utredningar om grova brott. Det enligt ett förslag från regeringen ”för att ge mer effektiva verktyg i arbetet med att förhindra, utreda och lagföra allvarliga brott.”

Exempel på hemliga tvångsmedel är telefonavlyssning, kameraövervakning, hemlig rumsavlyssning (HRA) och hemlig dataavläsning av chattar och konversationer i olika appar och plattformar på nätet. (Källa: riksdagen.se)

I alla de tre stora utredningarna om gängbrottslighet i Sundsvall det senaste året ha polisen till exempel kunna följa chattkonversationer mellan misstänkta i realtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet