Sundsvalls kommun vill starta ett projekt för att hjälpa hemmasittare att börja studera eller arbeta.

Nytt projekt för att nå hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun vill stötta hemmasittare i åldrarna 16-29 år. Det handlar om unga som varken arbetar eller studerar och som inte har någon kontakt med myndigheter.

Nämnden för arbetsmarknad, integration och vuxenutbildning (Navi) vill starta ett projekt för att arbeta med insatser för unga som varken arbetar eller studerar och har lämnat in ansökan till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

”Ska leda till arbete”

– Vi fortsätter att ta krafttag mot arbetslösheten. Förhoppningen är att vi inom projektet lyckas ta fram arbetsmetoder för en uppsökande verksamhet som i slutändan ska leda till arbete eller studier för ungdomarna, säger Christiane Rüdiger, ordförande i Navi, i ett pressmeddelande.

Skolfrånvaro

Projektet ska vända sig till så kallade hemmasittare i åldrarna 16-29 år som bor i Sundsvalls kommun.  Idag har Barn- och utbildningsnämnden ansvar för att fånga upp de ungdomar mellan 16-20 år som varken studerar eller arbetar, men någon motsvarande verksamhet för de över 20 år finns inte.

Samarbetsprojekt

Projektet är ett samarbete mellan Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Favi), Barn- och utbildningsförvaltningen (BoU), Socialförvaltningen (Soc) och Arbetsförmedlingen (AF) och beräknas pågå i ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet