Olaglig Ikea-transport stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har trafikpolisen satt stopp för en olaglig transport genom länet. Och precis som förra gången rör det sig om en makedonsk medborgare utan rätt att köra i Sverige.

Långtradaren stoppades under tisdagen av trafikpolisen vid kontrollplatsen i Armsjön söder om Sundsvall. Släpet var lastat med gods som skulle till Ikea i Haparanda.

– Vi använde den nya klampningslagen för att stoppa föraren för att köra vidare. Vi gick inte så långt att bilen klampades och låstes fast utan i det här fallet räckte det med att beslagta frakthandlingarna. Det är också effektivt för att stoppa fortsatt färd, säger Henrik Widell vid trafikpolisen i Sundsvall.

Åkerifusket

Falska handlingar

Förra hösten gjorde trafikpolisen i Västernorrland ett liknande ingripande som fick internationell uppmärksamhet. Den gången var det en makedonsk förare som stoppades med falskt pass, falskt id-kort och falskt körkort. Han gjorde gällande att han var från EU-landet Bulgarien och därmed hade rätt att köra i Sverige, men vid en närmare kontroll visade det sig vara osant.

Han greps, häktades men friades av tingsrätten vilket ledde till en proteststorm inom åkeribranschen i Sverige.

Utnyttjade förare

Även om den makedonske föraren senare fälldes i hovrätten, sedan fallet överklagats, så satte händelsen fingret på det växande fusket inom transportbranschen. Ett fenomen är förare från låglöneländer som utnyttjas inom transportbranschen, och det var en sådan transport som stoppades av polisen på tisdagen.

Långtradaren var på väg mot Ikea i Haparanda när den vinkades in av polisen. Föraren visade sig vara makedonsk medborgare och eftersom Makedonien inte är medlem i EU saknade föraren rätt att köra yrkesmässigt i Sverige. Följden blev att han bötfälldes på plats och förbjöds fortsätta färden.

Ny förare tog över

Senare under kvällen skickade chaufförens transportföretag upp en ny chaufför som kunde fortsätta färden mot Haparanda.

Förra veckan togs fusket inom transportbranschen upp i Uppdrag granskning. I programmet berättades om fallet den makedonske chauffören i Sundsvall som, visade det sig, fortsatt att köra olagligt i Sverige. De som ska göra kontrollerna längs vägarna, Trafikpolisen, har samtidigt som fusket ökat förlorat en stor del av sina resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åkerifusket

Mer i ämnet