Planerna på att bygga ut fiskodlingarna i Mjältösundet och Omnefjärden oroar.

Oro för vattenmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en utbyggnad av fiskodlingarna i Höga kusten väcker oro hos de närboende.

Ålands fiskeriförädling som driver flera fiskodlingar i Höga kusten har ansökt om att få utöka sin verksamhet rejält. Redan idag vittnar boende i området om förändringar i havsmiljön. Nils-Erik Vigren från Kärl beskriver situationen så här.

– Det här gröna gräset som väldigt snabbt klär in stenarna närmast stranden, den här kraftiga ökningen av de långa vattenväxterna. Där man förr kunde simma obehindrat, där kan man numera inte göra det.

Fiskodling i Höga kusten

Fiskeriföretagets planer på en utbyggnad av odlingarna oroar.

– Vi använder ordet katastrof om det skulle bli en utökning – det skulle få ännu större påverkan på vattenkvalitén och en allt större övergödning, säger Nils-Erik Vigren, som tillsammans med boende från både Kramfors- och Örnsköldsviks kommun startat en förening som ska lyfta frågan om fiskodlingarnas miljöpåverkan.

Hans Kautsky, marinbiolog och lektor vid Stockholms universitet, har i flera år studerat vattenmiljön kring fiskodlingarna i Höga kusten.

– Dels ser vi att det sker en ökad växtlighet vid ytan av fintrådiga alger och dels har jag med video sett hur bottnarna under kassarna är delvis döda.

Länsstyrelsen har ännu inte fattat beslut i frågan.

– Vi har fått in väldigt mycket synpunkter och vi vet att det här är kontroversiellt, men det är för tidigt att säga något om utfallet, säger Bengt Gruvin på länsstyrelsens miljöprovningsdelegation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskodling i Höga kusten

Mer i ämnet