Välbesökt protestmöte i Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hundra personer deltog vid ett stormöte på torsdagkväll om planerna på utökade fiskodlingar längs Höga kusten. Skarp kritik kom från en marinbiolog.

– Utsläppen från fiskodlingarna (om fiskodlingarna utökas) kommer att bli som om avföring från hela Kramfors och halva Härnösand skulle släppas rakt ut i havet orenat, sade marinbiologen Hans Kautsky, som bjudits in som expert till stormötet.

Därmed kommer miljöproblemen som redan existerar att förvärras kraftigt, menade han.

Fiskodling i Höga kusten

Bakgrunden till stormötet är att Ålands fiskförälding ansökt om att få utöka sina fiskodlingar i Höga kusten rejält. Något som väckt starka protester på många håll.

På plats vid torsdagkvällens stormöte fanns också landshövding Bo Källstrand och länsstyrelsens miljöprövningsansvarige Bengt Gruvin. Han kommer att vara med när beslutet om ansökningarna fattas i augusti. Han ville inte avslöja hur länsstyrelsen ställer sig till ansökningarna.

-  Jag kan förstå oron från folk, samtidigt har vi miljöbalken att ta hänsyn till, sade Bengt Gruvin, vid länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskodling i Höga kusten

Mer i ämnet