Hanna Nordahl från Örnsköldsvik, som blev igångsatt sitter hemma i sitt vardagsrum och håller upp sin bebis och tittar den i ögonen medan hon ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Nordahl berätta om bakgrunden till att hon blev igångsatt, och hur hon upplevt förlossningarna. Foto: Anna Quayle/SVT

Hanna från Örnsköldsvik blev igångsatt två gånger – vill inte få fler barn

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Nordahl från Örnsköldsvik är en av de många mammor i Västernorrland som blivit igångsatt vid förlossning.

Men upplevelserna har dröjt sig kvar. På grund av det snabba förloppet drabbades hon av förlossningsskador, och har därför beslutat att några fler barn blir det inte.

Hanna Nordahl har genomgått två igångsättningar och upplevelserna har inte varit positiva.

– Eftersom förloppet gick så snabbt på slutet så fick jag skador när barnen skulle ut, så det blir inga fler barn för mig, säger Hanna Nordahl.

Förlossningsskador

Risk för komplikationer

Ju mer omogen livmoderhalsen är vid igångsättning, desto större är risken för komplikationer, eller att förlossningen slutar med kejsarsnitt eller sugklocka, särskilt om det är första barnet. Att man ändå väljer att starta en förlossning beror på att man har bedömt det som en större risk att låta graviditeten fortsätta.

Enligt Vårdguiden kan det vara svårt att veta hur mycket behandling som behövs för att sätta igång en förlossning. Det är också olika hur föderskan reagerar på de metoder som används. Därför kan det hända att värkarna blir för täta och starka, eller för svaga.

– Jag visste ju ingenting, det hade varit bra att bli informerad mer om vad det kan finnas för alternativ när man sätts igång, säger Hanna Nordahl.

I klippet: Hör Hanna Nordahl berätta om bakgrunden till att hon blev igångsatt, och hur hon upplevt förlossningarna som lett till skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet