Jens Grelsson, säkerhetssamordnare i Ånge kommun, visar runt i lokalerna som ska användas av kommunledningen i händelse av krig.

”På tio minuter har vi skapat en bunker”

Uppdaterad
Publicerad

I Ånge finns idag ledningscentralen i Räddningstjänstens lokaler. Skulle kriget komma byggs lokalen snabbt om till en bunker.

–Här samlas ledningen för räddningstjänsten, all blåljuspersonal och kommunledningen, säger Jens Grelsson, säkerhetssamordnare i Ånge kommun.

Han visar ett rum med whiteboard, kartor på väggarna och radiokommunikation. Arbetsredskap som ska fungera, även om strömmen försvinner.

Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson i sambandsrummet i bunkern.

–Vid ett riktigt skarpt läge kommer vi att bege oss hit, täcka för och skapa en bunker härinne. Det går på tio minuter, så har vi skapat en bunker, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge.

Plåtar för fönster

Betongväggarna är rejält tilltagna, men ändå finns det glasfönster och glasdörrar in till till lokalen.

– Här vid ingången till bunkern är en gigantisk plåt. De här plåtarna dras för, för dörrar och fönster också bultas de i de här hålen, så att det blir förslutet, visar Jens Grelsson och drar ut den vitmålade plåten.

Den så kallade bunkern är väl förberedd för ett eventuellt krig.

All luft filtreras

– Här tappar man inte strömmen, här tappar man inte telefonkontakten och här har man tillgång till vatten. Det är jätteviktigt att det finns en sådan arena i varje kommun där man är säker på att de här basfunktionerna finns, säger Sten-Ove Danielsson.

En trappa ner finns dieselaggregatet, som ser till att det finns ström i fastigheten även vid ett strömavbrott. Innanför en annan tung dörr finns ett luftrenaraggregat, som filtrerar all luft som kommer in. Skulle det bli en gasattack finns en också en sluss med dusch.

– Har man fått på sig flytande senapsgas , som gör brännsår, kan man skölja kläder och sanera här inne, säger Jens Grelsson och visar på de två duscharna.

Inte atombombssäkert

– Det är inte atombombssäkert, men vid den här väggen har vi vår stötvågsgräns. Kommer det en stötvåg, så ska det yttre skalet ta emot, fortsätter, Jens Grelsson.

Och att kriget ska starta med en atombomb är inte troligt enligt kommunalrådet.

– Jag tror att i framtidens krig kommer elförsörjning och dataförsörjning att vara de primära målen. Jag tror att det kommer att vara inledningen på ett krig, om vi nu får ett krig, säger Sten-Ove Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.