Partipiskan viner inom (S)

Uppdaterad
Publicerad

Nu hårdnar tonläget inom socialdemokratin. Ingen ledamot tillåts gå mot partilinjen när frågan om Sollefteå sjukhus ska avgöras i landstingsfullmäktige om knappt två veckor.

SVT Västernorrland kan idag berätta om ett internt dokument i vilket partiet klargör för sina egna ledamöter vilka regler som gäller. Ledamöter som hoppar över skacklarna kommer helt enkelt inte att tillåtas.

”Vad är ok – vad är inte ok?”

Dokumentet har rubriken: ”Vad är ok – vad är inte ok?”. Bland annat görs det klart att det inte är OK att rösta mot den hållning som partigruppen enats om i majoritetsbeslut. Ledamöter som känner sig obekväma med att fatta ett sådant beslut ska istället träda åt sidan och låta sin ersättare träda in när beslutet ska fattas.

Internt är det ok att debattera, argumentera och lägga motförslag men när väl ett majoritetsbeslut är fattat så är det den linjen som gäller.

Oväntat avhopp

De tuffa reglerna har sannolikt aktualliserats av vice landstingsrådet Linnea Stenklyfts (S) avhopp förra veckan- Först stod hon bakom sitt eget partis linjen i frågan om akutortopedin vid Sollefteå sjukhus för att sedan byta fot och rösta nej.

Landstingsledningens linje vann visserligen med bred majoritet men konflikten i det egna partiet blev uppenbar. Nu finns det ett dokument som kräver rättning i leden och som i sju punkter reder ut hur det ska gå till.

Reglerna punkt för punkt

Så här lyder de sju reglerna:

* Det är ok att debattera och lägga motförslag vid landstingsgruppens möten men när det finns ett majoritetsbeslut förutsätts man som ledamot i fullmäktige ställa sig bakom det beslutet och rösta därefter.

* Det är bara ok att avstå att rösta om man man anmält det förhand och fått det godkänt av gruppen. Att avstå förutsätter att det finns en betryggande majoritet bakom förslagen.

* Det är aldrig ok att lägga egna yrkanden vid nämndsammanträden, eller fullmäktigemöten som inte är godkända eller förankrade i landstingsgruppen.

* Det är aldrig ok att rösta mot gruppens hållning.

* Det är aldrig ok att rösta på motförslag.

* Begär ajournering om du känner dig osäker.

* Känns det obekvämt att delta i ett beslut se till att ersättare träder in för dig när beslutet ska fattas.

Angelägen påminnelse

Roger Johansson är vice ordförande i distriktsstyrelsen. Han bekräftar att man uppdaterat sina partikamrater med vad som gäller.

– Det här är inte unikt för socialdemokraterna utan alla partier har den här typen av regler. Däremot har vi funnit det angeläget att påminna om att det är majoritetsbeslut som gäller eftersom vi ju haft en situation där ledamöter gått emot partilinjen, säger han.

Enligt Johansson skickades brevet ut till ledamöterna innan landstingsstyrelsen, dvs innan de båda Sollefteåpolitikerna Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén valde att gå emot partilinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.