Personalen känner sig lurade då det utlovade julbordet ställts in på kort varsel. Foto: SVT

Personal på äldreboende snuvas på julbord

Uppdaterad
Publicerad

De drygt 70 anställda på Kristinelunds äldreboende i Sundsvall hade sett fram emot att få gå på julbord. Men ledningen meddelar nu att det inte blir något.

Det råder stor besvikelse på Kristinelunds äldreboende i Sundsvall. Anledningen är att personalen på kort varsel fått reda på att det inbokade julbordet på Södra Berget kommer att ställas in.

– Vi är jättebesvikna, man förväntar sig ju inte att man ska få ett nej sex dagar innan säger Marlene Jönsson, undersköterska på boendet.

Planerat sedan i höstas

När personalen hade planeringsdag i höstas valde man bort att vara på annan lokal med middag för att spara pengar som i stället skulle läggas på det utlovade julbordet.

– Det var vår chef som tyckte att vi hade haft en väldigt jobbig sommar med neddragningar så hon tyckte att vi skulle få det här berättar undersköterska Carina Zetterberg.

Läs också: Inställt julbord väcker reaktioner – ”Vi fick inte ens julgröt”

Men när socialdirektören i förra veckan fick vetskap om planerna blev det stopp.

– Vi ska inte använda offentliga medel till julbord och julshow. De ska användas till de människor vi är till för säger hon till SVT.

SVT: Men om de nu blivit lovade att få göra detta?

– Det är inte enligt det regelverks som finns. Det kan låta jättehårt att man säger nej när de faktiskt är lovade men det är ju ganska många medarbetare som inte får för att deras chefer följer regelverket.

Känner sig svikna

Personalen på Kristinelund säger att de upplever ständiga personalförsämringar och det är inte första gången de känner sig svikna.

– De drar undan mattan för oss och det kommer att hända igen säger undersköterska Sandra Bäck. 

Dyrt för kommunen

Frågan är vad som kommer att hända med kostnaden. Kvällens julbord på södra Berget för de 75 anställda  skulle gå på drygt 59 tusen kronor, inklusive moms. Hotelldireketör Patrik Attini vill idag inte berätta om man kommer att fakturera kommunen för kostnaden eller inte. Klart är i alla fall att kommunen kommer få stå för de sju vikarierna som tagits in.

– Jag tycker att vi förtjänade den här julfesten faktiskt. Att bara slänga bort pengarna för att ingen ska gå det är fel avslutar undersköterska Marlene Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.