Personalen flyr spädbarnsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter långvariga arbetsmiljöproblem kräver nu Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren förbättrar arbetssituationen för personalen på neonatalavdelningen på Länssjukhuset i Sundsvall. Annars riskerar landstinget ett vite på 160.000 kronor.

Det har varit problem med arbetsförhållandena under flera år men accelererade under 2016. Den tuffa arbetsmiljön utan möjlighet till återhämtning gjorde att hälften av de 19 specialistsjuksköterskorna sa upp sig. Under våren rekryterades åtta nya sjuksköterskor på avdelningen men av dem så är det bara en som är specialistutbildad.

– Ja, de mår inte bra, de har det fortfarande väldigt tungt. De saknar mycket erfarenhet. De är väldigt få som har erfarenheten och kunskapen. De är ju de sköra och mest sjuka barnen och patienterna man har på avdelning 45. Det blir en väldig press på de som arbetar och ska man dessutom ta på sig pass och extrapass, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet Västernorrland.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Personalen flyr

Nyss slutade ytterligare tre av de specialistutbildade sjuksköterskorna.

– Jobbar man med en sjuksköterska som är oerfaren av neonatalverksamhet så blir det en väldigt tung börda på den erfarna som finns på arbetsplatsen. Man har inte mött någon som helst förståelse från arbetsgivarsidan. Det är allvarligt tycker jag. Man kan inte garantera en full patientsäkerhet om man inte har rätt kompetens på den personal som jobbar där och rätt antal, menar Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet Västernorrland.

Sommarsemester

Snart är sommaren här  och då ska personalen kunna ta ut sin semester. Det innebär att trycket blir ännu större och att flytta patienter mellan sjukhus tror inte facket på.

– Med tanke på hur det ser ut bemanningsmässigt, att det saknas sjuksköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning just när det gäller neonatalvård så ser inte jag det som något alternativ över huvud taget och vi vet ju att det är svårt i hela landet att hitta sådana platser. Man får till och med söka sig utomlands för att hitta neonatalplatser, berättar Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet