Foto: SVT

”Vi kommer att göra riskbedömningar”

Uppdaterad
Publicerad

Kritik har riktats mot arbetsmiljön på spädbarnsavdelningen på Länssjukhuset i Sundsvall.

Nu svarar biträdande sjukhusdirektören Bo-Göran Danielsson på kritiken.

– Den viktigaste punkten är väl just att göra riskbedömningar och se vad det finns för risker i arbetsmiljön, säger han.

Landstinget Västernorrland riskerar ett vite på 160 000 kronor om de inte åtgärdar de riktlinjer som Arbetsmiljöverket har satt upp kring arbetsförhållandena på neonatalavdelningen på länssjukhuset i Sundsvall.

– Vi har tittat på de förslag till åtgärder som de har och vi kommer att jobba med alla dessa punkter. Den viktigaste punkten är väl just att göra riskbedömningar och se vad det finns för risker i arbetsmiljön och att vi utarbetar en handlingsplan och det utgår vi från att vi kommer att lyckas med innan den 7 maj, säger Bo-Göran Danielsson, biträdande sjukhusdirektör, landstinget Västernorrland.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Jobbar med rekrytering

De råder brist på specialistsjuksköterskor på avdelningen på grund av den tuffa arbetsmiljön. Bo-Göran Danielsson ger sin syn på patientsäkerheten när man inte har specialistkompetens som sjuksköterska:

– Vi jobbar kontinuerligt med rekrytering men just specialistsjuksköterskor inom barn och ungdomsmedicin är ju en stor bristvara i hela Sverige, så det är ju väldigt svårt att rekrytera. Det som är positivt när det gäller barn och ungdomsmedicin i hela länet är ju att vi är fullbemannade på läkarsidan och även på undersköterskesidan har vi ju den bemanning som vi önskar. Men det är ju ett antal nyckelpersoner som vi saknar och det gör ju att vi har kort om folk, säger han.

Patientsäkerheten

– För att säkerhetsställa patientsäkerheten så gäller det att se till hur många vi kan vårda med de medarbetare som vi har på plats från tid till annan. Det handlar ju både om arbetsmiljö och patientsäkerhet. Så det är ju det vi säger att utifrån hur läget ser ut och vilka medarbetare har vi på plats, vilken kompetens har de och hur många vårdplatser kan finnas tillgängliga. Är vårdbehovet större än tillgängliga vårdplatser så får vi titta på andra lösningar. En lösning är att vi försöker titta på kapaciteten på de andra sjukhusen, framförallt i Örnsköldsvik. I värsta fall får vi titta oss om i landet och se om vi kan hitta vårdplatser i andra landsting, säger Bo-Göran Danielsson, biträdande sjukhusdirektör, landstinget Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet