Pillerföretagaren fälld

Uppdaterad
Publicerad

Från en diskret affärslokal i Bredsand utanför Sundsvall har företagaren Christer Svedin sålt insmugglade potenspiller för miljonbelopp. På onsdagen fälldes han för smuggling och brott mot läkemedelslagen.

Det är en ovanlig dom. Det är sällan brott mot läkemedelslagen avgörs i domstol i Sverige, och det är ännu ovanligare med fällande domar.

Christer Svedin har framträtt i Mittnytt och berättat att han under årens lopp sålt 200 000 potetenläkemedel till sina kunder i Sverige och övriga Europa och det rör sig om värden för 10 till 15 miljoner.

Illegala mediciner

”Vi slutar nu”

När Mittnytt träffar honom efter domen på torsdagseftermiddagen vill han först inte kommentera. Sedan försvarar han sin verksamhet men kommer ändå till slutsatsen att han kommer att sluta med försäljningen av potensmedel.

– Vi slutar nu. Det här förstör vår renomeé, säger han.

Nu döms han till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Enligt tingsrätten hade två månaders fängelse varit en lämplig om fängelsepåföljd valts. Hans företag Rectus Medical  ska också betala 100 000 kronor i företagsbot till följd av domen.

Sålde i åtta år

Pillren marknadsfördes som hälsokost men var egentligen illegalt insmugglade läkemedel. Läkemedelsverket har drivit ärendet sedan 2004 och det har alltså tagit myndighetssverige åtta år att få stopp för verksamheten.

– Jag är nöjd med den fällande domen men tycker att påföljden verkar lindrig, säger enhetschef Per-Åke Sandvold vid Läkemedelsverket till Mittnytt i en kommentar.

Enligt analyser har det rört sig om mycket kraftfulla piller. En tablett har innehållet nära fyra gånger normaldos och dubbel maxdos av det syntetiska läkemedlet sildenafil och taldalafil. Dosen har varit så kraftig att den kan vara farlig för hjärtsjuka.

Internet och postorder

Olagliga potenspiller säljs ofta via postorder och internet. I det här fallet är det kinesiska preparat som smugglats in från Kina utan någon som helst information att de innehåller läkemedel. Innehållsförteckningen är bara en lång lista med namn på olika växtextrakt.

– Farligt, säger urologen och överläkaren Lars Danielsson vid Sundsvalls sjukhus. Det är kraftfulla medel som kan vara direkt farliga för människor med hjärtproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegala mediciner

Mer i ämnet