Pillerdom uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ovanlig dom som väntades vid Sundsvalls tingsrätt idag. En Sundsvallsföretagare är misstänkt för brott mot läkemedelslagen och skulle få sin dom men tingsrätten har beslutat att skjuta upp avgörandet till nästa vecka.

Det meddelade Sundsvalls tingsrätt på onsdagsmorgonen. Orsaken är tidsbrist.

Mittnytt har i en serie reportage berättat om Sundsvallsföretaget Rectus som misstänks för smuggling och brott mot läkemedelslagen. Företaget har åtalats för att ha tagit in 17 000 illegala tabletter för försäljning i Sverige men själv har företagaren berättat för Mittnytt att han under årens lopp sålt 200 000 tabletter.

Illegala mediciner

Försäljningsvärdet på tabletterna kan uppskattas till 15 miljoner kronor.

Enligt läkemedelsverket är det vanligt med försäljning av tveksamma och illegala preparat på nätet och via postorder. Däremot är det ovanligt att fallen når domstol.

– Det rör sig om ett tiotal fall per år vilket är att betrakta som toppen på ett isberg. Tyvärr tror jag att det beror på otillräckliga resurser från polisens och åklagarnas sida, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef vid läkemedelsverket.

Sundsvallsföretaget har sålt piller under förespegling att det rört sig om hälsokost, men i praktiken har de varit spetsade med samma verksamma substans som i receptbelagda potensläkemedel. Halterna har dessutom var långt högre än i de legala läkemedel som finns på marknaden och har bedömts som farliga av läkemedelsverket och läkare.

Företagaren har hävdat att han inte kände till den verksamma substanserna och att han förts bakom ljuset av sin kinesiske tillverkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegala mediciner

Mer i ämnet