Rättegången om kroghärvan avslutades i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslutades förhandlingen i hovrätten i målet om den omfattande kroghärvan som rullades upp i Västernorrland och Jämtland 2009 och där 17 personer så småningom dömdes i tingsrätten för ekonomiska brott.

Enligt domen i Sundsvalls tingsrätt hade krögarna manipulerat kassaapparater med hjälp av företaget som sålt apparaterna. Syftet var att slippa betala skatt och tingsrätten dömde sju av krögarna till fängelse, nio fick villkorlig dom och en friades. Domen överklagades till hovrätten och efter dryga tre veckors avslutades förhandlingarna idag.

Advokat Johan Sterner som företräder en av de dömda krögarna säger så här om det tänkbara utfallet i hovrätten.

Kroghärvan i Sundsvall

– Tingsrätten har kommit fram till de domar som man meddelat och det skulle vara helt oväntat om allt skulle ogillas för så långt ligger nog inte domstolarna från varandra. Så det handlar nog om månader hit eller dit och någon som kanske blir frikänd eller får ett strängare straff.

Väntan kan ge kortare straff

Åklagaren Bengt Kulin var försiktigt optimistisk när han kommenterade läget efter att förhandlingarna avslutats.

– Jag har en väldigt välskriven dom från tingsrätten som grund och jag hoppas att hovrätten tar fasta på de slutsatser som tingsrätten kommit fram till i den här domen och att de tar till sig de domskäl som kommit fram.

– Det som kan komplicera det hela är att det gått ytterligare två och ett halvt år sedan tingsrättsdomen meddelades och det brukar innebära att man inte dömer lika stränga straff som tingsrätten.

Hovrättens dom kommer att meddelas den 3 februari 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet