Flera restaurangägare frias

Uppdaterad
Publicerad

Fem av de resturangföreträdare som tingsrätten dömde för kassamanipulationer i den uppmärksammade kroghärvan frikänns i Hovrätten.

Två av dem döms för andra bokföringsbrott. Endast en av de två företrädarna för leverantören av kassasystemen döms.

Sex av de inblandade döms för att ha manipulerat kassaapparater och tre av dessa döms till fängelse i mellan nio månader och ett år. Hovrätten menar också att det inte är uteslutet att resturangerna kan ha fått krympningsprogrammen som kassaapparerna manipulerats från annat håll än av kassaapparatsleverantören. Därför döms enbart den företrädare för leverantören som kunnat pekas ut av två av resturangföreträdarna.

Kroghärvan i Sundsvall

Han döms för medhjälp till bokföringsbrott och den andra företrädaren för leverantören frikänns.

Lång rättsprocess

Åklagare Bengt Kulin säger att han förstår hur hovrätten resonerat men att han tycker att hovrätten borde ha gått på tingsrättens linje. Han beklagar också att processen har tagit lång tid.

Det har varit en långdragen rättsprocess och enligt flera av de advokater som företrätt de friade personerna så har det varit en svår tid för deras klienter som förlorat sin försörjning i och med att tingsrätten utdömde näringsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet