Foto: Håkan Claesson

Ritualmord i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Mördaren drack offrets blod och målade pentagram på väggen. Under tisdagen avslutades rättegången om det makabra mordet på en Sundsvallsman i Stockholm.

Det var i somras som det uppmärksammade mordet inträffade. En 32-årig före detta Sundsvallsman hittades mördad i sin bostad på Lidingö utanför Stockholm. Ett mord med flera makabra detaljer. Under slutpläderingen idag yrkade åklagare att den åtalade 32-åringen skulle dömas för mord. Försvaret däremot erkänner dråp. Dom faller den 28 oktober.

Angav sig själv

En 23-årig man från Södertälje steg själv in på polisstationen dagen efter och erkände mordet. Han beskrev hur han träffat den äldre mannen i dennes lägenhet för att ha sex, och hur han mördat sexpartnern under rituella former. Paret ska ha träffats några gånger tidigare, men det var senast för ett par år sedan.

sundsvallsbo ritualmördad

23-åringen har berättat i förhör hur han stack kniven i nacken på 32-åringen innan han skar halsen av honom. Hur han sedan drack av blodet och målade pentagram med blodet på både golv och väggar i lägenheten. Han fotade av målningarna med sin mobil, stal kläder av offret som han satte på sig och lämnade lägenheten.

Hörde inre röster

Han har berättat hur han planlade mordet noga, och hade också med sig en kom ihåg lista i telefonen. Motivet till mordet är lite otydligare. 23-åringen pratar om inre röster som talat om för honom att han måste ta livet av just 32-åringen för att han inte själv skulle dö.

Känd av polisen

Han har också berättat om långvarig psykisk ohälsa, han har bland annat varit inskriven på St. Görans psykiatriska sjukhus. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning under mordutredningen och har konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning.

23-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Rättegången vid Stockholms tingsrätt kommer att pågå under två dagar enligt rättegångsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sundsvallsbo ritualmördad

Mer i ämnet