Sundsvalls sjukhus

Rymling kan ha varit obevakad

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige hivsmittade våldtäktsman som är på rymmen från rättspsyk i Sundsvall kan ha saknat övervakning från rättspsyks personal när han vårdades på vanlig vårdavdelning.

Den 30-årige rättspsykspatienten har vårdats på rättspsyk sedan 2005 då han fälldes för att ha våldtagit en kvinna. Våldtäkten skedde mitt på dagen i en gångtunnel i centrala Karlstad och mannen var redan då medveten om att han var HIV-smittad.

Läkaren ville besluta

Mannen lider av en kroppslig sjukdom och behöver ibland flyttas för att få vård på en vanlig vårdavdelning. Därför ansökte chefsöverläkaren på rättspsyk i juni i år om att själv få avgöra frågor om permission för mannen, så kallad delegation.

Ansågs för svag för att rymma

I sin ansökan till förvaltningsrätten anför chefsöverläkaren att mannen ”är märkt av sin kroppsliga sjukdom, trött och tagen, saknar kläder och medel samt fysiska krafter för att avvika och han är inte heller farlig för någon under rådande omständigheter”. Därför ansöks om att han ska få vistas på Sundsvalls sjukhus ”utan rättspsykiatrisk personals ständiga närvaro”.

Förvaltningsrätten gick på chefsöverlläkarens linje. Det innebär att det var upp till honom att besluta om 30-åringen behövde övervakning när han vårdades på Sundsvalls sjukhus.

Vill inte svara

När rymningen blev känd förklarade Bengt Eriksson, verksamhetschef på rättspsyk, för SVT Mittnytt att mannen varit på promenad utanför Sundsvalls sjukhus med en vårdare och då lyckats fly. På frågan hur det hela gått till svarade Bengt Eriksson att det berott på ”olyckliga omständigheter” men ville inte förklara sig närmare.

Inte heller idag vill Bengt Eriksson ge några närmare detaljer när Mittnytts frågar om hur rymningen gick till. Eriksson vidhåller dock att mannen hade sällskap av en skötare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.