Rymlingen: Gränslarm först dagen efter

Uppdaterad
Publicerad

Först dagen efter rymningen har polisen i Västernorrland utfärdat ett gränslarm efter den försvunne rättspsykpatienten.

Varför det inte gjorts tidigare vill polisen inte uttala sig om.

– Rent teoretiskt kan han ha lämnat landet men vi koncentrerar oss på att söka på platser som han anknytning till. Vi har också gått ut med ett signalemente som vi hoppas kan bidra till att han fångas in, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Våldsam man rymde under frigång

Grova våldsbrott

Rikslarmet direkt efter att rymningen blev känd har utökats med ett zonlarm som riktar sig till polisen i granndistrikten Jämtland och Västerbotten. Den förrymde patienten har anknytning till Östersund, Bräcke, Umeå och Västerbottens inland. Polispatruller har sökt under natten men det har inte rört sig om några riktade insatser.

– Vi som arbetar i de berörda området samordnar arbetet. Vi leder det härifrån Sundsvall men vi har i praktiken inget att gå på. Vid ett vanligt försvinnande har vi normalt en plats där det ska ha skett men i det här fallet har har vi inga ledtrådar förutom de orter och dom adresser som han har anknytning till, säger Nygren.

Tatueringar

Patienten som gjort sig skyldig till flera grova våldsbrott kom aldrig tillbaka efter en frigång på måndagen. Han lämnade kliniken klockan vid lunchtid och skulle vara tillbaka en timme senare. Frigången var obevakad.

Han känns igen på sina tatueringar i ansiktet. Han är ca 180 cm lång, kraftig kroppsbyggnad, har mörkt brunt hår. När han försvann var han iklädd svarta adidasbyxor och grön munktröja. Tatueringarna i ansiktet består av en text på halsen och kors under och mellan ögonen.

Våldsam bakgrund

Hösten 2010 knivhögg han en ur personalen på psyket i Östersund i ryggen med en jaktkniv. Han ska ha sagt att det var ingen speciell ur personalen han var ute efter, och avsikten var inte att döda utan bara att ge dom en läxa.

Tingsrätten i Östersund beslutade att han skulle överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt ett rättsutlåtande lider han av en allvarlig psykisk störning.

Tillåts frigång

Under sin tid på rättspsyk har flera incidenter inträffat. Han har bland annat skurit en annan patient i halsen med ett rakblad.

Trots mannens våldsamma bakgrund menar ställföreträdande klinikchef Bengt Eriksson att man är tvungen att låta honom gå fri utanför klininken en viss tid per dag.

– Det är förvaltningsrätten som beslutat att patienten har rätt att vara ute utanför kliniken utan att någon är med honom och det måste vi förhålla oss till.

Enligt uppgift från sjukvården så kan han vara farlig under påverkan av droger men annars inte. Han var också deprimerad vid tillfället, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsam man rymde under frigång

Mer i ämnet