Servicen slås ut – stora områden helt utan

Uppdaterad
Publicerad

En tiondel av landet har förlorat all lokal service – det visar en kartläggning från SVT. Bara sedan 2004 har 50 butiker och 14 skolor försvunnit i Västernorrland.

Nyheter om skolor, butiker, bensinstationer och äldreomsorg i glesbygd som läggs ned är regelbundet återkommande. Så har det sett ut i årtionden. Nu har SVT Nyheter Västerbotten kartlagt hur omfattande avvecklingen av lokal service har varit.

Även om de största områdena finns i norr, Västerbotten och Norrbotten, går det att hitta områden utan service ända ned i Dalsland och Småland. Det gör att det går att konstatera att det är mer än en tiondel av landet som i dag förlorat all lokal service.

#dödazoner

En butik mellan Bredbyn och Åsele

I Västernorrland är länets nordvästra hörn värst drabbat. Mellan Bredbyn och Åsele finns i dag bara en affär, i Solberg, och den drivs sedan 2009 av byborna själva genom en ekonomisk förening.

Det finns heller ännu inga tecken på att processen avstannat. Siffror som Tillväxtverket tagit fram åt SVT visar att antalet dagligvarubutiker i Västernorrland minskade från 216 år 2004 till 166 år 2016.

13 skolor nedlagda sedan 2004

Av de 132 skolor med lågstadium som fanns 2004 fanns 118 kvar drygt  tio år senare. Solberg är en av orterna som förlorat skolan under den här perioden. Barnen i byn hänvisas nu till Norrflärkeskolan nästan fem mil bort.

Se reportaget från Solberg i våra sändningar och här på webben under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet