Servicepunkter lyfter byarna

Uppdaterad
Publicerad

Turistinformation, wifi och kafé – utöver det ”vanliga” butiksutbudet.

Tio byar i Örnsköldsvik har idag så kallade Servicepunkter.

Örnsköldsviks kommun sjösatte 2011 projektet Bygd och stad i balans där den första delen handlade om att hitta långsiktiga lösningar för kommersiell service på landsbygden.

– En tredjedel av kommunens befolkning bor på landsbygden, det var utgångpunkten vid starten, berättar Lena Lindström, landsbygdsutvecklare i kommunen.

#dödazoner

Servicepunkter blev konceptet: butiker med utökat utbud i form av internet, turistservice och kafé. Idag finns servicepunkterna i tio byar.

– Det ska vara den givna mötesplatsen på orten, säger Lena Lindström.

Kommunen stöttar varje Servicepunkt med 50 000 kronor per år. Och Lindström menar att det är välinvesterade pengar.

SVT: Det har ju ändå skett en nedmontering av servicen på landsbygden – gör servicepunkterna någon skillnad sett i det stora perspektivet?

– Jag tror absolut att det gör skillnad och det är vad man säger ute i bygderna också. Och det ökar också stoltheten.

I år tas ytterligare ett steg i landsbygdsutvecklingen. Kommunen går in med tre miljoner kronor i Bygdsam, en modell för lokal samverkan.

Göran Edlund, bilden, representerar Solbergsområdet i projektet som ska öka trivseln och tillväxten på landsbygden.

– Vi är några härifrån som ska ta fram vad man kan göra här i området, det finns mycket sevärt här, säger Göran Edlund, som tycker att kommunen gör rätt som lägger pengar på den här typen av samarbeten.

– Jag tror på det här. Utan en sådan här satsning blir vi en död landsbygd, så är det bara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet