Sköts i huvudet – ersätts inte

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Sundsvall beslutade att den man som blev skjuten i Bergsåker i Sundsvall på midsommaraftonskvällen förra året skulle få 200.000 kronor i ersättning. Men nu gör Brottsoffermyndigheten bedömningen att mannen inte ska få några pengar.

Händelsen skedde på midsommaraftonskvällen förra året. Mannen som då var 19 år hade stämt träff med en 24-åring för att köpa narkotika. Affären slutade i katastrof och i vart fall avfyrades fyra skott i 19-åringen som ämnade köpa drogerna, samt minst ett i huvudet.

Köpte droger

24 åringen dömdes senare under hösten till åtta års fängelse för mordförsök. Han skulle också betala 200.000 kronor i skadestånd till 19-åringen. Men Brottsoffermyndigheten har nu prövat om 19-åringen ska få statlig ersättning för det utdömda skadeståndet.

Skottlossningen i Sundsvall

Jämkas

Svaret blir nej. Eftersom 19-åringen försökt köpa narkotika i samband med mordförsöket och därför utsatt sig själv för fara genom en olaglig handling, gör Brottsoffermyndigheten bedömningen att brottsskadeersättningen ska jämkas. Enligt praxis blir summan lika med noll och ansökan om ersättning avslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningen i Sundsvall

Mer i ämnet