Smugglarmålet avslutat

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om det stora alkoholsmugglarmålet i regionen avslutades i Sundsvalls tingsrätt på torsdagen. Beslag och bevisning finns – men de åtalade nekar till nästan allt och hävdar att de bara hjälpt till. Så frågan är vem som gjorde vad?

Det är en omfattande verksamhet av alkoholsmuggling det handlar om, där totalt närmare 60.000 liter öl, vin och sprit körts i stora partier från Tyskland via lagerdepåer i Sundsvall och Ånge, till Storlien. Det är de flesta överens om.

I samband med polisens tillslag mot smugglarnätverket i slutet av augusti i fjol, hittades också ett tiotal illegala vapen med tillbehör. Det är också ett oomstritt faktum.

Smuggling i Storlien

Nekar till det mesta

Men det betyder inte att de tio åtalade härvan erkänt det de anklagas för. Tvärtom.

De misstänkta – en brokig skara av norrmän, Ångebor, Sundsvallsbor, skåningar och montenegriner – nekar till de allvarligaste brottsanklagelserna. De hjälpte bara till att lasta om, eller köra alkoholtransporter som gentjänster, säger de.

Tvingades

Vapensamlingen hade den 34-årige mannen från Ånge tvingats ta hand om av hotfulla män, berättar han. Och den 79-årige norske affärsmannen som köpt ett vapen av Ångebon förklarade att han tänkt skjuta kråkor med den olagliga pistolen, men sedan ångrat sig.

Den 13 maj,  när domen kommer, vet vi om åklagaren lyckats reda ut härvan inför rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smuggling i Storlien

Mer i ämnet