Strängt smugglarstraff

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige Ångebo som pekats ut som huvudman i den stora vapen- och spritsmugglingshärvan i regionen döms till fyra och ett halvt års fängelse.

Den 80-årige norske affärsmannen och hans 43-årige butikschef som ansetts ha varit mycket delaktiga i verksamheten i Storlien frias dock helt.

34-åringen från Ånge är den av de tio åtalade i härvan som får det i särklass strängaste straffet.

Smuggling i Storlien

Sundsvalls tingsrätt anser Ångebon knuten till såväl grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol som till grovt vapenbrott. Den senare punkten syftar på det vapenfynd som gjordes i en väska i 34-åringens bil i samband med polisens razzia i augusti i fjol.

När det gäller alkoholsmugglingen går rätten också på åklagarens linje, och anser att 34-åringen är knuten till sin utpekade roll som ansvarig för verksamheten där tiotusentals liter alkohol – öl, vin och sprit – smugglats från Tyskland via mellanlagringsdepåer i Sundsvall och Ånge till Storlien.

Spåren slutar i Storlien

Därifrån misstänks stora delar av smuggelpartierna förts vidare in i Norge, men det har utredningen inte kunnat styrka – spåren slutar vid ett garage i Storlien, där stora mängder insmugglad alkohol lossats och packats om enligt polisens spaningsmaterial.

Den 80-årige norske företagare som misstänks ha upplåtit sitt garage i Storlien som lagringsdepå för de stora partierna insmugglad alkohol frias helt, både från misstankarna om inblandning i smugglingsverksamheten – trots att han finns med på polisens spaningsbilder från gagaret i Storlien – och för vapenbrott.

Sundsvallsbon frias

80-åringen medgav under rättegången att han tänkt köpa en automatpistol av Ångebon ”för att skjuta kråkor med” men att han ångrat sig, och att han inte visste att vapnet redan var under leverans till honom när polisens tillslag gjordes och allt avslöjades..

Frias gör också den 43-årige Sundsvallsbo som åtalats misstänkt för delaktighet i härvan. 43-åringen har varit anställd som platschef i 80-åringens butik i Storlien.

En 48-årig norrman döms till fängelse i ett år och åtta månader för grov olovlig försäljning av alkohol, olovligt innehav av alkoholdrycker och vapenbrott.

600 000 i skadestånd

En 33-årig man bosatt i Skåne döms till ett år och tio månader i fängelse för grov smuggling. Rätten anser honom bunden till att ha planerat, organiserat och genomfört smugglingsverksamheten.

Tillsammans och solidariskt med Ångebon ska han betala tillbaka omkring 600 000 kronor till staten ”såsom förverkat värde av insmugglade alkoholdrycker”. Ångebon ska dessutom betala ytterligare 41 000 kronor.

Två män från Montenegro, 27 och 25 år gamla, misstänks ha deltagit i och genomfört själva transporterna och döms båda till ett års fängelse för grov smuggling och grov olovlig befattning med smuggelgods.

De övriga åtalade har mer perifera roller i härvan, men döms ändå – dock till mildare straff.

Sambon får böter

Ångebons 32-årig sambo anses skyldig till medhjälp till olovlig försäljning av alkohol och döms till böter.

En 38-årig Ångebo som åtalats för att sålt insmugglad alkohol vidare får fängelse i sex månader för olovlig försäljning av alkohol, olovligt innehav av alkoholdrycket och vapenbrott.

En 54-årig man från Ljungaverk som också misstänks ha sålt smuggelslkohol till köpare på orten, men i mindre skala, får villkorlig dom med samhällstjänst för olovlig försäljning av alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smuggling i Storlien

Mer i ämnet