Superlastbilen snart laglig

Uppdaterad
Publicerad

Från den första mars 2017 kommer troligen 74 ton tunga lastbilar att kunna rulla på våra vägar.

Regeringen har nu beslutat om en så kallad lagrådsremiss för införandet av 74 tons lastbilar i Sverige. De nya tunga lastbilarna ska tillåtas på särskilda vägar där transporter på järnväg eller sjöfart inte är möjligt.

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot Trafikutskottet, har arbetat länge för de nya superlastbilarna.

Timmertransporter

– Det är glädjande att regeringen har fattat beslut som gynnar både åkerinäringen och skogsnäringen som är beroende av effektiva och klimatsmarta vägtransporter, inte minst i Västernorrland. Det i sin tur kommer att ge fler jobb, samtidigt som polisen nu också fått ökade resurser för att hindra fusk och lönedumpning i åkeribranschen, säger Jasenko Omanovic (S).

Beslutet innebär att ett begränsat antal vägar kommer att öppnas upp för 74 tons lastbilar. Vilka vägar det blir kommer att beslutas av Trafikverket. De nya lastbilar kommer i hög grad att användas för timmer- och flistransporter.

Lagändringen väntas träda i kraft den första mars 2017.

Lagrådsremiss

En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timmertransporter

Mer i ämnet