Regn i adventstider. Klimatet präglade klimatmarschen i Sundsvall på mer än ett sätt. Foto: Göran Lundstedt

Sverige, det duger inte!

Uppdaterad
Publicerad

Sverige framhåller sig som en föregångare i klimatkampen, men det duger inte! Visa politiskt mod i Paris, uppmanar biskopen.

Den uppmaningen framförde biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström, vid lördagens klimatmarsch i Sundsvall.

Vid manifestationen samlades ett 15-tal organisationer och ett hundratal deltagare för att uppmärksamma det förestående klimatmötet i Paris. Tidigare klimatmöten i såväl Peru som Köpenhamn har i stort fått ett eftermäletsom misslyckanden.

#vårtklimat-västernorrland

Efterlyser politiskt mod

På olika platser i världen har Pariskonferensen föregåtts av klimatmarscher i syfte att sätta press på beslutsfattarna och även om Sverige tillhör de bästa i klassen på klimatområdet så räcker det inte, anser biskop Eva Nordung Byström. Sverige ligger fortfarande lång över vad som är globalt hållbart och hon uppmanar Sveriges politiker att ta modiga beslut.

– Vi människor, särskilt västlandet och inte minst här i norden, har skapat en levnadsnivå och livsstil, som vi ogärna byter bort eller förändrar, trots att den är hänsynslös både mot världens fattiga och mot framtidens människor. Men nu är tid för förändring, säger biskop Eva Nordung Byström.

Gemensamt ansvar

Svenska kyrkans biskopar gav förra året ut ett en bok om klimatfrågan och har i olika sammanhang lyft allas vårt gemensamma ansvar för jordens framtid.

– Frågor kring klimat och miljö leder också vidare till frågorna om meningen med vår existens och de värderingar som ligger till grund för det sociala livet på vår jord, säger Eva Nordung Byström som en förklaring till varför hon själv är engagerad i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat-västernorrland

Mer i ämnet