Det stormar kring Technius i Härnösand – idag avgör kommunfullmäktige verksamhetens öde

Technichus öde avgörs idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag avjordes framtiden för den problemtyngda verksamheten i Technichus. Kommunfullmäktige beslöt att kommunägda Invest i Härnösand AB tar över.

Under hösten 2016 stod det klart att experimentverkstaden Technichus i Härnösand drogs med ekonomiska problem. Vd:n för Technichus, Sigge Jugnell fick i mars i år lämna sin post och styrelsens ordförande, Fred Nilsson (S), tog över.

Men redan under hösten 2016 hoppade stora delar av styrelsen av.

Technichus

Tar över – för 1 krona

I slutet av februari skickades en skrivelse till kommunstyrelsen med en önskan om ett övertagande av verksamheten, och på kommunstyrelsen den 28:e februari beslutades att det kommunala bolaget Härnösands Invest AB skulle ta över Technicus – för 1 krona.

Tre ledamöter gick emot förslaget, bland annat oppositionsrådet Anders Gäfvert (M).

”Beslutsunderlaget är för svagt”, menade Gäfvert. Han menar att det finns fler alternativ att utreda, bland annat ett förslag för en personalgrupp att driva Technicus i privat regi.

Det har förts fram olika förslag om tänkbara nya ägare, från det kommunal energibolaget Hemab, Länsmuseet Murberget och Mittuniversitet, men till slut föll valet på Härnösands Invest.

Personalen upprörd

Dagen efter kommunstyrelsens beslut den 28:e informerades personalen, ett beslut som inte föll i god jord. 

En undersökning bland personalen en tid senare visade att förtroendet för den nya ledningen var svagt, men kommunalrådet Fred Nilsson (S), ville inte kommentera undersökningens slustsatser.

– Det är en undersökning gjord i hög hastighet via nätet, sa Fred Nilsson till SVT:s reporter.

Idag ska alltså kommunfullmäktige hantera den infekterade frågan om Technius i Härnösand. Det mesta talar för att majoritetens förslag kommer gå igenom, när kommunstyrelsen senast behandlade frågan ställde sig 12 ledamöter bakom förslaget att låta Härnösands Invest ta över Technicus.

”Dubbla stolar”

Anders Gäfvert tycker att man går alldeles för fort fram i den här frågan. Han menar att kommunalrådet Fred Nilsson (S) sitter på dubbla stolar.

– Förutom att Fred Nilsson är kommunstyrelsens ordförande är han också ordförande i Härnösands invest AB samt tillförordnad vd för Technicus, säger han.

Anders Gäfvert menar också att det är oklart om den nya styrelsen tillsatts på riktiga grunder.

– Det är ju kommunfullmäktige som ska utse styrelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Technichus

Mer i ämnet