Min perfekta förlossning Foto: BBC

Utan Sollefteå – tufft med sommarbemanningen på BB

Uppdaterad
Publicerad

I drygt tio år har BB i Sollefteå och Örnsköldsvik varit växelvis stängda under sommaren – bland annat av bemanningsskäl. Men med Sollefteå nedlagt ska Örnsköldsvik nu klara hela sommaren på egen hand.

– Om våra planer blir verklighet blir det öppet i Örnsköldsvik hela sommaren, säger Marju Dahmoun, länsklinikchef för kvinnosjukvården i länet.

SVT: Vad är orosmolnen?

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Orosmolnen är alltid bemanningen – att bemanna en verksamhet som inte minskar under sommaren på ett patientsäkert sätt. Det är ju första sommaren som vi har den här nya situationen där Ö-vik ska klara av bemanningen på egen hand.

Brist på barnmorskor

Det råder nationell brist på både barnmorskor och hyrbarnmorskor och konkurrensen om personalen är stenhård.

I Gävleborg flaggar landstinget för att det kan bli en stängning av förlossningen i Hudiksvall under fyra veckor i sommar på grund av bemanningsproblem – en stängning som kan öka trycket på Sundsvalls BB

Rekryteringen i gång

SVT: Nu är det februari – vad gör ni för att säkra bemanningen?

– Vi har startat arbetet med att rekrytera vikarier och kamma marknaden på stafetter. Men nu är det februari och det är för tidigt att säga om vi kan bemanna på ett bra sätt, säger Marju Dahmoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet