Utredningen mot Lindstrand klar

Uppdaterad
Publicerad

Anmälan mot Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand för grovt förtal ligger nu på åklagarens bord.

Eventuellt brott ska styrkas de närmaste dagarna. I förlängningen kan hennes uttalanden bli ett ärende för Justitiekanslern.

Det var under valets slutspurt som Timrås socialdemokratiske kommunalråd gick till hårt attack mot utbrytaren ur partiet Leif Johansson.

Nätverk Timrå

Den 19 augusti sa Ewa Lindstrand till Mittnytt:

– Jag vet väldigt mycket om Leif Johansson och det vet säkert han också. Och  jag tänker inte i media tala om allt jag vet om honom men jag hoppas att han vet vad jag vet.

Leif Johansson ställde sig oförstående till hennes angrepp och krävde korten på bordet i samma inslag.

– Det är bekymmersamt att ett kommunalråd uttalar sig på ett sånt här sätt. Jag har under femtio år  aldrig varit med om något liknande. Att man med insinuationer misstänkliggör min person utan att jag kan försvara mig.

Valupptakten i Timrå kom att handla mycket om bråket mellan kommunalrådet och utbrytarna i Nätverk Timrå. Så mycket att Leif Johansson omedelbart efter valnatten polisanmälde dels Ewa Lindstrand men även socialnämndens ordföranden Per Arne Frisk.

Nu är polisens utredningar klara och i fallet med Per Arne Frisk är anmälan om förtal nedlagd av åklagare. Utredningen mot Ewa Lindstrands misstänkt för grovt förtal kommer åklagare Bertil Månsson att ta ställning till inom de närmaste dagarna.

Då uttalandena skett i Mittnytt ska Bertil Månson även ta reda på om de faller under tryckfrihetsförordningen.

Då skickas ärendet till Justitiekanslern för utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätverk Timrå

Mer i ämnet